maanantai 4. tammikuuta 2010

Mamma kesäkuntoon -projekti: Taustaa
Painonhallintaa, ruokaa, treenejä, rasvaa ja lihaksia... Jatkan taas bloggaamista suosikkiaiheeni parissa. Kategorian nimeksi laitoin tosiaan "Mamma kesäkuntoon -projekti", mutta todellisuudessahan tässä ei voi tietää miten oma keho toimii ja miten elämä vauvan kanssa sujuu. Kaiken edelle menee oma pieni tyttö, mutta niin kauan kuin omasta itsestä huolehtiminen tuntuu hyvältä ja antoisalta, aion sitä jatkaa! Vanhassa blogissani olen aihetta kovasti käsitellytkin, kunnes kesken mukavasti alkaneen kehonmuokkauksen tulin raskaaksi ja vetäydyin hetkeksi kokonaan pois blogimaailmasta...

Raskaaksi tultuani jatkoin toki suht. terveellisellä linjalla. Kuntosalitreenit vain vaihtuivat pitkiin kävelylenkkeihin, koska nousujohteinen kovaa treenaaminen ei vaan tuntunut siinä olotilassa enää sopivalta. Ruuan suhteen tuli lipsumiskausia, välillä mässyteltiin ja välillä palattiin järkevään ruotuun...Kiloja tuli odotusaikana neljätoista joista sairaalaan jäi kuusi. Ylimääräistä rasvaa on kertynyt pakaroihin, reisiin ja käsivarsiin. Niitä varastoja nyt sitten luovutetaan mielellään pois:) Maha nyt on sellainen röllykkä, linea negrakaan ei ole kadonnut vielä mihinkään.
Painonhallinnassa oleellista on säännöllisyys. Laihduttaja on kuin pieni lapsi, joka tarvitsee paljon rakkautta ja rajoja. Ja rajat eivät tarkoita pitkää kieltolistaa vaan tuttuja ja turvallisia rutiineja, jotka luovat selkeät rajat, joiden sisällä toimia. Rakkaus taas tarkoittaa tässä yhteydessä sitä, että tavoitteena on hyvä olo, EIKÄ kärsimys, kituminen ja nälän tunne! Laihduttaessa jos koska on tärkeää nauttia ruuasta ja kokea saavansa sitä riittävästi. Nälkä on laihduttajan pahin vihollinen. Siksi minun laihdukseni sisältää lähes jatkuvaa syömistä:) Kun lopettelen ateriaani, maltan odottaa kylläisyysviestin saapumista aivoihin (siinä voi kestää jopa 30 min. että aivot tajuavat kehon saaneen ruokaa!), koska tiedän, että pian saan taas lisää ruokaa...Yksinkertaista, mutta tehokasta.

Mamma kesäkuntoon -kuuriin kuuluu riittävästi kaloreita, koska lähtökohta on se, että mamma imettää. Noin 70 kiloinen päivittäin liikkuva ja täysimettävä mamma voi syödä reilut 2000 kcal vuorokaudessa ja silti laihtua! Oikein koostettuna 2000 kcal on paljon ruokaa. Väärin koostettuna se voi sisältää yhden hampurilaisaterian ja pullakahvit. Ruuan laatuun on siis oleellista kiinnittää huomiota. Mamma kesäkuntoon -kuurilla huolehditaan siitä, että hedelmiä ja vihanneksia syödään reilusti päivittäin, pääaterioilla suositaan keittoja ja lautasmallin mukaan koostettua arkiruokaa, huolehditaan riittävästä kuidun saannista proteiinia, hyviä rasvoja ja riittävää maitotuotteiden käyttöä unohtamatta! Tavoitteena on hotmama terve ja hyvinvoiva vauva ja äiti.

Ihannetilanteessa päivän ateriat ja liikunta tulee koostumaan seuraavasti:
Aamupala
Aamuvälipala
ulkoilua/hyötyliikuntaa
Lounas
Välipala
kuntoliikuntaa (esim. kunnon hikilenkki, painoharjoittelua, uintia, jumppaa)
Päivällinen
Iltapala


Näin alkuun liikunta on epäsäännöllistä vaunulenkkeilyä, mutta jossakin vaiheessa yritän ottaa punttitreenin mukaan ohjelmaan. Vaihteleva vuorokausirytmi vaikeuttaa vielä toistaiseksi säännöllistä syömistä ja tähän mennessä ruokailuissani ei ole ollut mitään säännöllisyyttä...Aika näyttää!

Seuraavassa projektipostauksessa otan aamupalat lähempään tarkasteluun ja kokoan valmiiksi muutamia perusaamupaloja ravintokoostumuksineen, joilla pyrin päiväni starttaamaan. Valmiiksi suunnitellut aamiaiset helpottavat elämää ja toisaalta, jos on puuro tökkii -päivä, on sitten niitä muita vaihtoehtoja. Ei tarvitse sortua croisanttiin vaikka kaurapuuro ei ihan joka aamu maistuisikaan :)

Tulen myös lisäämään blogin sivupalkkiin muutamia kriittisiä lukuja, jotka armotta paljastavat projektin konkreettiset vaikutukset. Seuraan Omronin kehonkoostumusmittarin avulla paitsi painoani, myös rasva- ja lihasprosenttiani ja kai (huokaus) tuota vyötärön- ja lantionympärystäkin pitäisi välillä mittailla...Jonkinnäköiseen before and after -tilanteeseen olisi mukava päästä kesään mennessä!

Jos olet samanlaisessa elämäntilanteessa kuin minä ja karistelet raskauskilojasi niin heitä ihmeessä kommenttiboksiin kuulumisia omasta edistymisestäsi!

7 kommenttia:

 1. Tervehdys!

  Tämä mamma toivoo myöskin laihtumista! Oma suloinen tyttöseni syntyi marraskuun lopulla. Sairaalassa vaaka näytti ennen synnytystä karmeat 84 kg. Lähtöpainoni oli n.65 kg, joten ihan hyvän "massan" ehdin keräillä tässä raskauden aikana... Kiloja karisi huimaa vauhtia heti synnytyksen jälkeen; yössä saattoi paino pudota jopa hurjat kaksi kiloa! Mutta se oli turvotusta se... Vaa´an lukemat nököttävät nyt somasti 70 kg ja se, se on puhdasta läskiä ja lölleröä.

  Kiinteytymistä ja paikkojen sorjistumista kaipaan, ja sen eteen tässä hiljalleen täytyy alkaa töitä tekemään.

  terv.Yrtti

  VastaaPoista
 2. Mulla tuli raskausaikana 15kiloa, joista suurin osa on jo lähtenytkin (poika syntyi syyskuussa 09), että varsinaista painonpudotustarvetta ei ole, mitä nyt pientä viilausta, kiinteytystä ja kiristystä. Pari kiloa olisi kiva pudottaa ennen kesää ja mielellään saada lihasmassaa läskin tilalle. Mielenkiinnolla seuraan projektisi edistymistä.

  VastaaPoista
 3. Tänään oli eka kunnon salitreeni. Tarkoituksena on siis saada lihasta lisää, olla timmi, suht rasvaton ja selluliititon!! Painoa on lähtenyt ihan kivasti, mutta tilanteeseen ennen raskautta on vielä 13kg matkaa! Tosin tuleva paino saattaa jäädä korkeammaksi, jos saan tässä matkan varrella lihaksia kerättyä. Tarkoistus olisi treenata nelijakoisella. Se ei välttis joka viikko onnistu.

  Laita aina kommenttia sun edistymisestä, kiva seurata!

  VastaaPoista
 4. Ensinnäkin: hyvää uutta vuotta! "Joululoma" on ohi ja nyt ehtii taas lukemaan mitä teillekin kuuluu :)

  Tää projekti kuulostaa mielenkiintoiselta, tulen seuraamaan sitä innolla. Mullahan tuli raskauden aikana 11kg joista 9 jäi sairaalaan ja loput 2 lähti ekan kuukauden aikana. Mut vaikka kilot poistuikin, ei kropan malli kyllä... Vatsa ja reidet kaipais edelleen aikamoista kiinteytystä. Käsivarret saa sentään hyvää treeniä tyttöä nostellessa. Yritän kyllä syödä terveellisesti, mutta aina siitä tulee lipsuttua. Varsinkin tuo monta pientä ateriaa päivässä on ihan mahdoton "muistaa" käytännössä, vaikka se olis tosiaan kaiken A ja O. Sit tuleekin naposteltua kaikkea rasvaa ja sokeria sisältävää nopeaan energiansaantiin. Ei muuta kuin aamupalavinkkejä odotelemaan :)

  VastaaPoista
 5. Moi

  Onko sulla faktaa siitä, kuinka paljon imettäminen "kuluttaa"? Kun mietin, että onko toi 2000kCal vähän liian vähän sulle? Mulla (63kg/170cm) paino tippuu ~1700kCalorilla (tmstotyö ja punttia/lenkkiä/jne ~3krt/vko), joten kakstonnii kuulostaa vähältä.. Ainakaan ei kannata heti tiputtaa liian alas..

  Asiasta viidenteen. Kuinka paljon energiansaantia tulee lisätä raskauden aikana?

  Tsemppiä projektiin!

  VastaaPoista
 6. Yrtti: Kiva kun kommentoit :) Tosi hyvinhän tuo paino on sulla pudonnut vaikka synnytyksestä on niin vähän aikaa. Tsemppiä vielä loppukiinteytykseen!

  Maikko: Kiitos sinullekin kun kommentoit ensimmäistä kertaa :) Blogisi kuvien perusteella olet kyllä oikein hyvässä kunnossa, mutta eikös meillä naisilla ole aina omasta mielestä sitä kiinteytettävää ;)

  Maria: Samanlaiset tavoitteet täälläkin. Tai no selluliitin suhteen alan olla epäileväinen että siitä koskaan täysin eroon pääse ;) Aika kovalta toi nelijakoinen punttitreeni kuulostaa -ja tehokkaalta! Oon vähän kade :) Mäkin mieluummin treenaisin kunnolla kuin "sinne päin" mutta kai se on hyväksyttävä että vähänkin on parempi kuin ei mitään...

  Petuli: Hyvää uutta vuotta teillekin ;) Oon käynytkin blogissasi välillä kurkkimassa...Onpas teilläpäin mukavat synnytyssairaalat kun ymmärtävät, että synnyttäjä saa jättää sinne ne raskausaikana hankitut kilot:)

  wannabe mama: Kiitos kommentista :) Täysimetys kuluttaa n. 500 kcal/vrk (lähteenä neuvolasta saatu raskaus- ja imetysajan ravitsemus -opas). Olet muuten ihan oikeassa, että tuo 2000 kcal on aika minimi etenkin siinä vaiheessa, kun pääsen taas aloittamaan aktiivisen liikkumisen. Eli sopiva määrä olisi pikemminkin 2500 kcal (jee!)! Käytän itse Kalorilaskuria apuna, siihen saa merkittyä energiansaannin ja kulutuksen ja sen avulla on helppo seurata, ettei tule ylilyöntejä suuntaan tai toiseen :)

  Loppuraskaudesta energian tarve kasvaa aika vähän, n. 200-300 kcal / vrk. Eli ei sillä varjolla paljoa pääse herkuttelemaan :) Toisaalta jos sitä raskausaikaa ei ihan överimässäilyksi vedä, niin silloin kannattaa ottaa rennosti, jättää kiloista murehtimisen tulevaisuuteen ja nauttia hyvällä omallatunnolla myös niistä "raskaushimoista" ja herkutteluhetkistä!

  VastaaPoista
 7. Mielenkiinnosta kysyn oletko nähnyt mun maanantain postausta, 4.1.? Kun tuosta yllä olevasta ymmärsin että ehkä et... Tänään nimittäin selvisi, että yksi ystävä ei sitä ollut nähnyt vaikka viimeksi tänään oli käynyt tarkistamassa. Omituista, liekö vika bloggerissa vai selaimessa. Jos on yleisempi ongelma niin toivottavasti korjautuu...

  VastaaPoista