tiistai 22. kesäkuuta 2010

Mamma kesäkuntoon -projekti: kesä on täällä!

Mun Mamma kesäkuntoon -postaukset ovat jääneet aika vähälle, mutta sitäkin enemmän on paiskittu hommia projektin eteen. Koko tämän vuoden olen pyrkinyt liikkumaan aktiivisesti, lähinnä vaunulenkeillen, sekä pyrkinyt säänölliseen ja terveelliseen ateriarytmiin. Välillä olen kyllä sortunut herkuttelemaankin, yleensä silloin, jos kunnollinen aamupala-lounas-välipala-päivällinen-iltapala-rytmi on rikkoutunut. Syöminen on siis tärkeää, jos haluaa välttyä ylilyönneiltä. Herkutteluun on helppo sortua tällaisessa elämäntilanteessa, kun ei paljon muihin hemmotteluhetkiin ole mahdollisuutta. Toisaalta, nyt jos koskaan, kun on lapsen kanssa kotona, on myös mahdollisuus vaikuttaa omiin ruokailutottumuksiinsa. Työmatkat ja palaveripullat eivät ole sotkemassa kuvioita.


Jutta Gustafsberg

Jutan ja Bullin dieetin inspiroimana sain kuitenkin lopullisen lisäpotkun projektilleni. Sitä ennen olin jo jonkin aikaa käymistilassa ja matka suuntautui luvattoman usein Makuunin karkkilaatikoille. Itseasiassa alkoi näyttää siltä, että paino olisi lähdössä nousuun. Myös kroppa näytti siltä. Sellaiselta lössykältä... Noudatin Jutan ja Bullin dieettiä melko tarkkaan ruokavalion osalta, joskaan en lähtenyt rajoittamaan kasvisten määrää. Aamuaerobiset jätin pois paitsi käytännön syistä myös siksi, että imetin (ja imetän yhä) osittain, eikä rasvaa kannata tällöin häätää kehosta pois ihan maximaalisella teholla. Kotijumppaohjeitakaan en kovin ahkerasti tehnyt, olen aika mustavalkoinen treenauksen suhteen ja mulle ainoa oikea paikka treenata kunnolla on sali, jossa isot miehet karjahtelevat taustalla. Yritän kyllä vielä saada jostain sitä kotijumppamotivaatiotakin...

Jutan ja Bullin dieetti starttasi siis 10.5. Kilot lähtivät tippumaan alkuun vauhdilla, sitten hitaammin. Tällä kertaa tuntui, että kroppa todella lähti kiinteytymään ja mikä parasta: selluliitti on selvästi vähentynyt! (en olisi tätä ihmettä uskonut näkeväni!). Näkyvää selluliittia on toki yhä ja nyt tavoitteena onkin päästä kaikesta näkyvästä selluliitista eroon.Täydellisilläkin naisilla toki on sitä:) Kuvassa Eva Longoria.

Sitä on kuvitellut olevansa kovin itseoppinut ja tietäväinen sen suhteen, miten dieetataan. Koskaan en ole kuitenkaan saanut pidettyä motivaatiotani näin hyvin yllä. Yksi tärkeä seikka on varmasti se, että on tiennyt olevansa 100%sti toimivalla ja järkevällä huippuammattilaisen (Suomen ainoa ammattilaiskehonrakentaja Jari "Bull" Mentula) suunnittelemalla dieetillä. Ohjeet on kannettu tarjottimella eteen, eikä ole tarvinnut kuin noudattaa niitä! Matkalla kohti unelmavartaloa tarvitaan:
- paljon kaurapuuroa
- vehnäleseitä
- purkkikaupalla rasvatonta raejuustoa ja rahkaa
- sokeroimatonta mehukeittoa
- puhdasta, marinoimatonta lihaa, kalaa ja kanaa
- kasviksia, kasviksia, kasviksia ja jonkin verran marjoja
- tiuttain munia
- oliivi/rypsiöljyä
- kohtuudella täysjyväriisiä ja -pastaa
- Omega 3 -kapseleita
- protskupatukoita ja -juomaa

Eikös ole mukavan yksinkertainen kauppalista? Ei tarvitse vilkaistakaan karkki- tai sipsihyllylle päin, saati jäätelöaltaaseen. Valitettavasti leipäosastokin on kierretty kaukaa, mutta yllättävän nopeasti sitä unohtuu, että normaali-ihmisten ruokavalioon kuuluu leipä. Vaikka kroppa kaventuu näillä sapuskoilla, ei lompakko tosiaankaan laihdu, kun kaikki ylimääräinen ostelu jää pois. Tähän aikaan vuodesta myös kasvistarjonta on runsasta ja edullista. Samalla oppii syömään riittävän usein ja sopivia annoskokoja.

Kun neljän viikon projekti oli saatu päätökseen, jatkoin Fitfarmilla, joka on maksullinen 10 viikon ohjelma, jossa uudet ruoka- ja treeniohjeet tulevat asiakkaalle sähköpostitse. Tätä Fitfarm-LITE-ohjelmaa olen nyt noudattanut kaksi viikkoa ja hyvin menee!

Ottamani "kehityskuvat" ovat niin järkyttäviä ja intiimejä (lisäksi olen onnistunut laittamaan vielä ne karseimmat alusvaatteet kuviin päälle), etten yksinkertaisesti kehtaa niitä julkaista täällä blogissa. Painokäyrän laitan nyt kuitenkin näytille.


10.5.-21.6. eli kuudessa viikossa
♥ - 7 kg 
♥ rinta - 5 cm 
♥ vyötärö - 8 cm 
♥ lantio - 6 cm
♥ reisi polven yläpuolelta - 3 cm
♥ rasvaprosentti viitisen prosenttia pienempi (otan tarkat luvut myöhemmin)

Summa summarum. Voisi sanoa, että Mamma kesäkuntoon -projekti on saatu päätökseen ja se sujui odotettua paremmin. Näyttää siltä, että lähes koko vaatekaapin sisältö menee uusiksi. Osa tavoitevaatteistakin roikkuu päällä. Kriteerini vartaloni suhteen ovat kuitenkin kirjaimellisesti tiukat, joten projekti jatkukoon. Jatkossa kirjoitan aiheesta tunnisteella Fitfarm.


"Jaaha, äiti unohti mittanauhansa lattialle, kierinpä hakemaan sen. Ja siis toi puuhamatto on niin nähty..."


Huom! En kannusta ketään imettävää äitiä ryhtymään kyseiselle dieetille, koska yleinen suositus on, ettei imettävä äiti saa laihduttaa. Itse olen ryhtynyt ruokavaliolle omalla vastuulla ja omasta halusta ja päättänyt toteuttaa sitä tavalla, joka ei subjektiivisesti heikennä minun tai lapseni vointia. Olen voinut hyvin, maitoa riittää ja lapseni on terve ja hyvinvoiva.

14 kommenttia:

 1. Vautsi, kumpa itsekin pystyisi tollaiseen :) Mulla on niin huono itsekuri kun ennen ei koskaan tarvinnut katsoa mitä suuhunsa laittoi, paino ja kroppa pysyi kondiksessa jokatapauksessa. Mutta nyt, pitäis todellakin ottaa itseään niskasta kiinni ja tehdä oikeesti jotain saavuttaaksen sen mitä haluaa :D Sä olet hienosti pystynyt siihe!!! Onnea!!! :)

  VastaaPoista
 2. Vautsi ja onnea!! Todella hieno saavutus kun ajattelee, että lähtöpainosikaan ei ole ollut normaalia korkeampi! Pakko kai munkin on vetäistä tähän joku dieetti jotta olisin rantakunnossa ennen heinäkuun reissua.. neljä viikkoa aikaa. Jotenkin sitä vaan taas maratonin jälkeen lösähti. Tosin sinänsä jännää, että olen syönyt sen jälkeen enemmän ja paino on tippunut pari kiloa. Elimistö lienee ollut aiemmin säästöliekillä...

  Hienot nuo sinun ballerinasikin! Hitsit munkin tekisi mieli... mutta sorruin huutamaan eBaysta itselleni just Tory Burchit :)

  VastaaPoista
 3. Hino saavutus! Voit kyllä olla ylpeä itsestäsi.

  Mulla alkuun tippui paino tosi hyvin, ihan normaalia ruokaa syömällä ja imettämällä. Nyt kuitenkin on tullut stoppi painon putoamiselle. Oon ajtellut tuota diettiä kokeilla, kunhan lopetan imetyksen.

  Stella tykkää myös mittanauhoista. Ne on ihan huippu kiinnostavia leluja :D

  VastaaPoista
 4. Todella upea suoritus, Onnea!! :)

  VastaaPoista
 5. Wau! Onneksi olkoon! Hienolta kuulostaa! :)

  VastaaPoista
 6. Hienot tulokset olet saavuttanut! Mä olen kateellinen tuosta itsekurista. Tää tosin toi nyt sellaista motivaatio boostia, että yritän tähdätä samaan. Mullahan raskauskilot ja enemmänkin lähti parissa viikossa synnytyksen jälkeen pois ja hyvin ovat pysyneet vaikka olen mässyttänyt suuhuni surutta ihan mitä vaan on mieli tehnyt = enemmän suklaata, jäätelöä ja sipsejä kuin ikinä. Mutta, nyt kun 1½ kuukauden ajan olen vähentänyt imetystä radikaalisti, enää kerran nukkumaan mennessä ja kerran heti herättyä, niin eipähän sama ruokavalio enää toimi. Mä oon nyt viikon itkenyt kauheeta löysää vatsarölliä, joka on nyt pakko saada pois ennenkuin heittää kevyen masennuksen ja itsetunto-ongelmien puolelle. Mulla ei oo koskaan ollut muuta kuin raskausmaha, joten aika koville ottaa nyt... Bullin dieetti on nyt printattuna jääkaapin oveen ja se alkaa heti juhannuksen jälkeen. Sitä ennen pitää saada laivakarkit tuhottua tai lahjoitettua pois ja vedettävä ystävien juhannusmenu sisuksiin. Toivottavasti pystyn vetämään samalla tavalla kuin sinä, sä olet kyllä nyt loistava malliesimerkki! =)

  VastaaPoista
 7. Wau, hieno suoritus!! Onnea (hyvästä itsekurista)! :D Mullakin oli tuo Bullin laatima ruokalista jo nenän alla mutta vatsavaivojeni kanssa en jaksanu keskittyä siihen vielä. Ensi viikon tähystyksen jälkeen asiat alkaa selkenemään ja pääsen ehkä vielä syyskuuksi Mallorcakuntoon. :)

  VastaaPoista
 8. Onnea sinulle hyvästä saavutuksesta!

  Mäkin aloitin tuon, mutta täytyy sanoa että tämä viikko ollaan reissussa pohjoisessa ja täällä homma ei meinaa oikein onnistua :-(

  Alku oli kuitenkin hyvä ja kannustava ja täydellä vauhdilla jatkan kun taas kotiin pääsen :-) Nälkä ei ollut ja diettiä on helppo noudattaa. Vaatii tosin jnkv soveltamista, kun muu perhe haluaa syödä muutakin...

  Ja ennen kuin joku sanoo, että reissussakin voi vaikuttaa ruokailuunsa, niin huomautan että sukulaistätien pöydässä (joita näen tyyliin kerran kymmenessä vuodessa) en kehtaa kauhoa koko salaattia itselleni ja vinkua rahkaa ja raejuustoa ;-) Kun ollaan omassa majapaikassamme koetan tarkkailla syömisiäni. Ja toki asia on koko ajan mielessä. Liikaakin, koska ahdistaa popsia muita kuin "jutan" pöperöitä.... Vähän tuli kyllä sorruttua karkkiinkin, vaikka oikeastaan ei edes tee mieli!

  VastaaPoista
 9. Lara: Kuulostaa tutulta! Niin se naisen elämä vaan menee, että mitä enemmän tulee ikää, sen enemmän saa paiskia töitä ulkonäkönsä eteen:) Mutta on se kyllä niin, että jos itsensä pakottaa dieetille, ei siitä tule kuin sortumisia ja morkkis. Joskus on parempi olottaa sitä oikeaa hetkea ja fiilistä, "sysäystä", ja kun se tulee niin sitten antaa palaa!

  Marja: Hyvinhän sulla on vielä aikaa kropan viimeistelyyn ennen reissua:) Eikä pitäisi olla ongelma maratoonarin lähtökohdista käsin, sinnikkyydestä puhumattakaan! Tulenkin kurkkimaan blogiisi, minkälaiset ihanuudet olet tällä kertaa hankkinut...

  Ciancia: Mullakin lähti alkuun kilot ihan "luonnostaan" mutta lopulta piti ottaa järeämmät keinot käyttöön:) Mikähän niissä mittanauhoissa kiinnostaa:) Ja muutenkin tuntuu, että vauvaa kiinnostaa vauvanleluja enemmän ihan oikeat asiat. On ne viisaita pikkuihmisiä:)

  Lotta ja Johanna: Kaunis kiitos onnitteluista:)

  Petuli: Kiva jos sait tsemppiä mun projektista ja tämähän sattui sitten oikein sopivaan aikaan:) Sä olet vielä käsittääkseni sellainen kulinaristi, että onnistut varmasti loihtimaan noista sallituista ruoka-aineista vaikka mitä gourmet-aterioita! Juhannuksena on mullakin mässäilypäivä ja voi kuinka olen siitä jo ehtinyt haaveilla...Tsemppiä dieetille ja takuuvarmasti ylimäärinen mahamakkara katoaa (ellet sitten ala odottamaan pikkupikku E:tä :D)!

  Tanja: Kiitos kommentista, tulenkin vastavierailulle blogiisi heti kun ennätän! Terveys kannattaa toki laittaa dieettien edelle, toivottavasti saat vatsan pian kuntoon! Noilla Dieettiohjeilla ehtii kyllä hienosti Mallorcakuntoon, vaikka et ihan vielä pääsisi aloittamaankaan:)

  Essiina: Ymmärrän hyvin, että reissut yhdessä perheen kanssa rajoittavat niin halua kuin mahdollisuuksiakin noudattaa dieettiä. Fitness-urheilijoiden kuuluu olla ehdottomia, mutta meidän tavisten ei mielestäni tarvitse. Ei sekään ihan tervettä mallia lapsille anna, jos äiti haluaa kylässä mussuttaa vaan omia rehuja ja raejuustojaan:) Mulle on tosin nyt sopinut hyvin se, että on tarkat ohjeet enkä pääse itse soveltamaan. Toisaalta mulla on myös sellainen elämäntilanne, että mun on todella helppo toteuttaa dieettiä. Kun palaan töihin, joudun todellakin pähkäilemään, miten saan ruokavalion pidettyä fiksuna! Onneksi sitä ei tarvitse vielä murehtia..:)

  VastaaPoista
 10. Heh, no sellainen pömppä on tosi hyväksyttävä :)
  Jäin miettimään, että onko se herkkuvääntö näistä ruoista hyväksi vai pahaksi. Jos se on tosi hyvää, niin sitten sitä tekee mieli vaan enemmän. Mutta toisaalta jos se on vähemmän hyvää, niin sitten tekee mieli jotain muuta herkkua sen kompensoimiseksi. Hmmm, pitää miettiä lähestymistapaa tarkkaan... Vielä on neljä päivää aikaa :)

  VastaaPoista
 11. Itseasiassa kyllä tolla dieetillä ehtii sen verran nälkä tulla ennen seuraavaa ateriaa, että se ruoka on maistunut joka kerta tosi hyvältä:)

  VastaaPoista
 12. Joo sen uskon. Sitä lähinnä tarkoitinkin, että kannattaako mitään erikoisempaa alkaa tekemään kun nälkä vaan kasvaa sen myötä entisestään. Nuo molemmat yllämainitsemani vaihtoehdothan ovat dieetin kannalta huonoja...

  Ihana muuten tuo ylin kuva Mietteen kieriskelyistä, kuin hassu nurinpäin kääntynyt koppakuoriainen <3 Onnea liikkeellepääsystä, nyt sitten olis aika virittää ne silmät selkäänkin ;)

  VastaaPoista
 13. Sinun(kin) saavutuksesta innostuneena päätin alkaa tuolle gfg-dieetille, mutta minäkin imetän tällähetkellä ja kysmys kuuluukin: noudatitko tarkasti dieettiä vai sovelsitko jotenki imettävälle sopivaksi? Minua huolestuttaa maidon riittäminen ja sen laatu...

  ps. Aivan mahtavan suloinen tyttö sinulla :)

  VastaaPoista
 14. terppa: Tsemppiä dieettiin jo etukäteen! Ja kiitos kommentista:) GFG:lla saa taatusti tuloksia mutta toinen asia onkin se, saako ne tulokset pidettyä;) Itse otin talven aikana kilot takaisin:( Tällä hetkellä treenailen kovasti punttisalilla ja opettelen niitä pysyviä elämäntapamuutoksia:) Mut joo aika tarkkaan noudatin dieettiä, mutta kasvisten määrää en rajoittanut vaan söin niitä varmasti reilummin kuin 200g/ateria. Joskus ostin 500g:n paketin mansikoita ja söin kaikki. Ja joskus imeskelin sokerittomia pastilleja...Mutta siis melko kirjaimellisesti noudatin ohjeita ruokavalion osalta.

  Sen verran tiukka dieetti kyllä oli että treenailla en jaksanut enkä todellakaan vetänyt mitään aamulenkkejä! Toisaalta arkiaktiivisuutta tuli lapsen kanssa liikkuessa muutenkin.

  Suosittelen että sulla on joku hyvä monivitamiini ja omegat ehdottomasti käytössä jos dieetille alat. Itse päätin että jos imetys jotenkin kärsii niin lisään heti kaloreita, mutta mitään ongelmia ei tullut.

  Mukavaa kesää!

  t. Unelma Säleikkö

  VastaaPoista