sunnuntai 11. marraskuuta 2012

PentuhaaveitaMe olemme nyt muutaman kuukauden eläneet ilman lemmikkieläintä, kun rakas Sumu-kissamme saateltiin "kissojen taivaaseen". Tämä tapahtuma on näkynyt myös Mietteen leikeissä. Kesällä hän laittoi monta pehmolelua pöydän alle -paikka toimitti taivaan virkaa. Tyttö on viimeaikoina myös jutellut paljon Sumusta ja kertonut ikävöivänsä tätä.

Täytyy myöntää, että elämä helpottui kissan lähdön myötä paljon, etenkin kun kissallamme sattui olemaan taipumusta pissailla sinne tänne...Silti olen viimeaikoina kovasti kaipaillut tuota otusta ja nyt huomaan potevani lemmikkieläinkuumetta!Olen päättänyt, että seuraavaksi meille tulee koira. Olen kuitenkin ajatellut, että koira hankittaisiin silloin kun Miete on noin kymmenvuotias. Taktisesti hyvä ikä hankkia lapselle se kaveri, jolle voi kertoa "kaikki jutut", joka on kotona seurana jos isä tai äiti on vielä töissä, ja joka opettaa vastuuntuntoa koiranhoitorutiinien kautta. Niin ja tietenkin pitää murrosikäisen poissa pahoilta teiltä, eikös niin;)

En kuitenkaan malttaisi odottaa seitsemää vuotta. Minulla on koiranpentukuume! Sopiva rotukin on jo katsottuna, suloinen ja iloiseksi, hyväluonteiseksi koiraksi kehuttu Bichon Frisé. Ihana hauveli kertakaikkiaan! Ja vieläpä yksi tärkeä kriteeri: olkoonkin että turkki vaatii hoitoa, niin tärkeintä on se, että siitä ei lähde karvaa!Meillä ei ole koskaan ollut koiraa ja hiukan hirvittää kyllä miten se alku pennun kanssa sujuu. Pissaako se joka paikkaan? Järsiikö se huonekalut? Huutaako kerrostalossa kaikki päivät, kun ketään ei ole kotona... Plussapuolena näen sen, että pystyisin koiraa pitämään jopa töissä joskus mukana (tosin seuraavaksi pitäisi sitten hankkia farkkumallinen auto). Tiedän että koiran voi opettaa myös olemaan häkissä työpäivän ajan, vaikka ajatus tuntuukin vieraalta, kun kissaihmisenä olen oppinut ymmärtämään lähinnä vapaan ja itsenäisen kissan maailmaa.

Onko teille otettu koiranpentu? Menikö koti remonttiin? Onko Bichon Frisé  tuttu rotu?Tää on niin luonteenomaista mulle, että kun saan jonkun päähänpiston (tämä idea tipahti mulle taivaasta tänä aamuna) niin en meinaa pöksyissäni pysyä. Tekisi mieli nyt jo puhelin kuumana soitella kasvattajille ja tehdä pikku laskelmia siitä, miten saan rahat kasaan koiraa varten! Googlettelin koiran hintatietoja, ja hinnaltaan se lienee 1000-1500 euron paikkeilla. En edes tiedä mitä koirat maksavat, mutta eihän tuo toki mikään ilmainen ole! Ja päälle sitten elänlääkärikulut, tarvikeet, ruuat yms. Niin ja ne järsityt sohvat;)

En tiedä onko tämä vuodenaika muutenkaan paras pennunhankkimisaika. Kenties kevät voisi olla parempi?

Terveisin koirakuumeilija:)

kuvat Googlen kuvahaku

24 kommenttia:

 1. Heips!Laittelen sulle myöhemmin illalla sähköpostia.Itselläni on kaksi bichon friseä ja 2,5-vuotias tyttö joten voin kirjoitella sulle kokemuksiani.=)

  VastaaPoista
 2. Meille tuli 5 vuotta sitten loppusyksystä Westie pentu. Ei sillä vuodenajalla mielestäni mitään väliä ole. Meillä oli koiralla yksin ollessaan pienenä käytössä pentuaitaus, joka oli mielestäni aivan loistava ja esti noita puremistuhoja. Halpaahan pitäminen ei ole ja minä olen päättänyt jos toinen koira meille tulee, että se ei ole trimmattava rotu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana ihana koira teillä! Googlettelin heti siitä kuvia:) Toi trimmaus on mulle ihan utopiaa, mietin sitäkin et onko se ylipäätään välttämätöntä vai pelkästään esteettinen seikka?! Sen verran kyllä rotu kiinnostaa et soittelen heti ens viikolla lähialueen kasvattajalle (tai vissiin useammallekin kuten yksi koiraihminen suositteli) ja selvittelen lisää!

   Poista
  2. Kyllä tuo trimmaus on ns.välttämätön juttu.Jos bichonin turkkia ei trimmata se vaan kasvaa ja kasvaa jonka jälkeen turkin hoito vaikeutuu ja se alkaa mennä helposti takkuun.Kyllä kaikki trimmattavat rodut tulisi trimmata asianmukaisesti.Ei välttämättä juuri rodun mukaiseen malliin mikäli ei käy näyttelyissä,mutta edes siistiin kuntoon säännöllisin väliajoin.

   Poista
 3. Ei ihana, me ollaan mietitty jo ennen Emman syntymää, että sitten kun meidän lapsi on koulussa, niin hanktaan Bichon Frise! :) <3 Mies on allerginen koirille, mutta me oltiin kylässä missä oli 2 Bichonia, niin mies ei saanut oireita :) mutta meidän Emma on tosiaan vasta 1v 9kk niin pitää vielä hetkinen odotella :D

  VastaaPoista
 4. Hauskaa:) Mäkin mietin et helpointa olis jos lapsi olis sen ikäinen et se pystyis olemaan jo yksin kotona esim aamuisin kun käyttää koiran ulkona. Tai sit vaihtoehtoisesti niin iso että lapsikin hoitais niitä aamulenkkejä:)

  VastaaPoista
 5. No enpä tiä - talvi on siitä hyvä, että hiekkaa tulee sisälle vähemmän. Meillä ei ole itsellä ollut koiraa - mun äidillä ja sisaruksilla kylläkin. Mulla on hirviä puudeli-kuume itsellä ollut jo vuoden verran... Äidin ja sisarusten puudelit on olleet hirmu helppoja pennusta asti, joten suosittelen sitäkin rotua :)

  VastaaPoista
 6. Meillä on Bichon Havanese, joka on tietääkseni vastaava rotu kuin Bichon Frise, mutta suorakarvaisempi ja värejä löytyy muutakin kuin valkoista. Juuri tämän värin takia valitsimme Bichon Havanesen Bichon Frisen tilalta, sillä ruskeassa turkissa kaikki lika ei näy niin selvästi eikä tarvitse olla koko ajan pesemässä:D

  Meidän koiraa ei juurikaan ole trimmattu, sillä sitä ei ole käytetty näyttelyissä. Mutta karvoja joutuu aina välillä leikkomaan mm. tassuista ja korvista. Karvaa ei siis lähde, mutta tämä aiheuttaa turkin "vanuttumista", jos ei muista harjata riittävän tiheästi ja niitä vanuttuneita/takkuuntuneita kohtia pitää sitten leikellä irti, sillä niiden selvittäminen on aika haastavaa, varsinkin jos ovat kovin isoja.

  VastaaPoista
 7. Mistä rodusta tyttösi tykkäisi? :) Mun alle parivuotias lapsi hihkuu innosta etenkin Maltankoiria nähdessään (Youtubesta lähinnä). Koiraa ei silti meille tule. Ainakaan piiiiiiitkään aikaan.

  VastaaPoista
 8. Meihän otimme Kultaisen noutajan vajaa vuotta ennen neidin syntymää. Silloin ei siis neidin tulosta ollut vielä tietoa. Otimme sen kevättalvella, mulla oli se hyvä tilanne että pystyin tekemään jonkun verran etätöitä + että naapurissa asui vanhempani, äitini kävikin hoitamassa päiväruuat ja pissatukset muutaman ekan viikon tai tais olla pari kuukauttakin. Pennullehan annetaan muistaakseni 3-4 kertaa päivässä ruoka ja pissatukset päälle. (Pissaa ja kakkaa voi silti aluksi olla missä vaan). Pennulle on aika pitkä aika olla koko työpäivä yksikseen, sitä kannattaa miettiä tarkkaan.

  Kultsu toki syö enempi kuin pikkukoira mutta me saadaan laskea 60 euroa per kuukausi ruokiin. Kaikkinensa rahaa vuodessa koiraan menee melkein koiran hankintahinta joka oli about tonni. Kannattaa miettiä myös se, että onko koiralle hoitopaikkaa tai hoitajaa saatavilla jos haluaa lähteä vaikka reissuun, vaikka vain vuorokaudeksi tai vaikka kahden viikon etelänreissulle.

  Me ulkoilutetaan koira kolme kertaa päivässä satoi tai paistoi, ja jos vaikka mies on reissussa, neidin kanssa tietysti koska häntä ei voi jättää yksin vielä kotiin hetkeksikään. Talvella haastavampaa kuin kesällä. Uhmiksen kanssa välillä erittäin haastavaa:)

  Elikä ottaisinko koiran vielä samaan aikaan kun talossa pieni lapsi? Harkitsisin sitä ainakin erittäin hartaasti. Toisaalta olen iloinen että lapsi on tottunut pienestä pitäen koiriin eikä säiky niitä turhaan, osaa kuitenkin suhtautua koiraan oikein. Kenties allergiat pysyneet poissa osin koiran ansiosta, niinhän tutkimukset ovat osoittaneetkin. Koira tuo paljon elämää ja iloa, mutta vie myös aikaa ja energiaa jota meillä on ehkä liiankin vähän tällä hetkellä antaa. Koiranpito rajoittaa elämää yllättävän paljon, meillä ei ole oikein mahiksia laittaa sitä minnekään hoitoon pidemmäksi aikaa, stressaantuu siitä liikaa.

  Suosittelen lämpimästi ottamaan selvää, juttelemaan monien koiranomistajien kanssa, miettimään eri rotuvaihtoehtoja, koiraan sitoutuu kuitenkin seuraavaksi 10-15 vuodeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä kirjoituksessa oli paljon hyviä asioita otettu esille,joita todellakin kannattaa miettiä ennen kuin hankkii koiran,koska se sitoutuminen voi todellakin kestää sen seuraavat 10-15 vuotta.
   Vaikka nuo meidän koiruudet rakkaita ovatkin niin kyllä niistä on aina sitten huolta jos johonkin reissuun haluaisi lähteä.Meillä tosin on koirat reissanneet aika paljon mukana,mutta esim. etelänlomaa suunnitellessa pitää miettiä myös minne koira menee siksi aikaa ja jos joutuu turvautumaan koirahoitolaan sekin tulee huomioida matkakassaa laskiessa.Itse teimme muutama vuosi sitten ennen tytön syntymää viikon lomareissun ja jouduimme turvautumaan koirahoitolaan niin lasku tuosta viikosta oli koirien osalta hieman yli 300 euroa.(kahden koiran hinta siis yhteensä)
   Siinä sähköpostissani puhuinkin jo vakuutuksesta,joka koiralle kannattaa ottaa sairauksien varalta mutta kyllä se hieman kirpaisi kun eräänä talvena juuri ennen joulua meidän molemmat koirat sairastuivat ja eläinlääkärilasku oli reilusti yli 300 euroa.Ja meidän vakuutuksesta korvauksen saa vasta takautuvasti,joten sinä jouluna meni budjetti hieman uusiksi tuon yllättävän eläinlääkärilaskun takia.=(Koirat ovat kuitenkin;ainakin meillä perheenjäseniä ja kyllä ne hoidetaan heti kuntoon jos niille jotain vaivaa tulee.Eläinlääkärissä käynti on aika kallista joten se aina nappaa osan rahoista jos jotain yllättävää tulee.
   Itse olen myös todella iloinen siitä,että meillä on kaksi koiraa niin tyttö osaa olla eläinten kanssa ja onhan niistä tytölle seuraa ja huviakin kun saa katsella koirien touhuja,mutta itse en välttämättä ottaisi tässä vaiheessa koiraa kun itsellä on jo lapsi;ainakaan silloin kun lapsi on vielä kovin pieni koska koiranpentu vie yllättävän paljon aikaa eikä sisäsiistiksi opettaminen käy hetkessä.Pissaa ja kakkaa on aluksi milloin missäkin.
   Koirat ovat ihania,mutta ne tuovat mukanaan myös huolta ja murhetta.Ne rajoittavat elämää jonkin verran,mutta onhan se ihanaa kun kotona on joku joka rakastaa sinua juuri sellaisena kuin olet ja tervehtii sinua aina häntä heiluen!
   En silti suosittele ottamaan koiraa hetken mielijohteesta.On ikävää kuulla tarinoita kun on otettu koira ja sitten se joutuu uuteen kotiin kun edellisessä paikassa sille ei ole riittänyt aikaa tai sitä ei ole jaksettu hoitaa.Koira kiintyy omistajiinsa ja on todella surullista jos koira joutuu vaihtamaan kotia hirveän usein.Se kokee joka kerta tulleensa hylätyksi ja sitähän ei toivo yhdellekään koiralle.
   Kuten sanottu;satoi tai paistoi,koiran on päästävä ulos.Tämäkin on asia joka kannattaa muistaa.

   Terveisin juuri kaatosateesta sisälle tullut kahden koiran omistaja =) ( Käytiin koirien kanssa iltalenkillä ja vettä satoi niskaan kaatamalla )

   Poista
  2. Ootte ihan mahtavia!!! Teidän kommenteista huokuu rakkaus koiriin, kokemus ja huolenpito. Realistiset näkökulmat tulivat tarpeeseen ja sai mut paremmin miettimään koiran hankintaan liittyviä näkökulmia.

   Poista
 9. Suosittelen mieluummin Bolognesea. On liki samannäköinen kuin Bichon frise, mutta luonne on leppoisampi, eikä hauku niin paljoa. Ostohinta on kyllä kalliimpi.

  VastaaPoista
 10. Olipas söpöjä hauvavauvoja!

  Meillä ei ole koskaan ollut koiraa. Mutta jos joskus meille sellainen tulisi niin tahtoisin joko bison havanaisin tai westien :)

  VastaaPoista
 11. Iso kiitos kaikille kommentoijille!!! Valitettavasti nyt en ehdi vastaamaan kaikille henk-koht, ja loppuviikon olen työreissussa. Hyviä vinkkejä ja näkökulmia on tullut niin kommenttiboksiin kuin sähköpostiinkin, kiitos niistä kaikista!:)

  Tällä hetkellä olen katsellut sillä silmällä paitsi Bichon Frise -rotua, myös Toy villakoiraa ja anonyymin kommentoijan vinkistä myös tuota Bolognesea, mikä vaikuttaisi sekin aivan ihanalta!

  Ihan uutta minulle tämä koirakuumeilu, ja kyllä minä vähän veikkaan että meillä on ensi kevääseen mennessä uusi suloinen perheenjäsen:)

  VastaaPoista
 12. Meillä on Coton de Tulear, joka on tosi samannäköinen kuin tuon Bichon Frise. Pitkäturkkinen rotu, mutta meidän koira käy säännöllisesti trimmattavana (vaikka ei siis ole trimmattava rotu). Mutta tuo turkin hoito vaan oli meille kuitenkin liian haastavaa. Ja kun näyttelyissä ei (voida) käydä kun koiralta on pallit poistettu niin ei tarvii sitä turkkia välttämättä pitää pitkänä. Meidän koira on 4v. ja tyttö 2v., eli koira on ollut meillä tytön syntymästä asti.
  Nyt tyttö on alkanut osoittaa kiinnostusta koiraa kohtaan, silittelee, harjaa turkkia (valvonnan alla), jakaa ruokiaan :D jne. Hyvät ystävät heistä aivan varmasti tulee.
  Mutta suosittelen siis Cotoninkin rotuna katsastamaan, aivan ihana koira on. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljastan sen verran, että rotu on jo valittuna ja Cottoniakin mietin pitkään. Tuttavaperheessä on Cotton ja monilta ominaisuuksiltaan se olisi ollut todella hyvä vaihtoehto. Ja niiiin suloinen!

   Poista
 13. toy villakoiraa eivät monet kasvattajat myy perheisiin joissa pieniä lapsia.Toyt ovat niin pieniä, että lapsi saattaa halposti vahingoittaa koiraa esim kompastumalla koiraan..Monet toyt eivät edes pidä lapsista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiinnitin samaan asiaan huomiota kun pohdiskelin sopivaa rotua ja tulin muutenkin siihen tulokseen ettei kääpiö/toy-villakoira ole meille sopivin vaihtoehto, vaikka villiksestä olenkin aina haaveillut:) Ehkä joskus sitten vielä!

   Poista
 14. Meillä asustaa 5kk koiranpentu ja 1- ja 3- vuotiaat lapset. Ensimmäinen kuukaus oli kyllä miltei helvettiä kun pentua piti opettaa sisäsiistiksi ja ulkona sai ravata koko ajan! Ja kuopus tietenkin mukana...Meillä kun kodin ja arjen pyörittäminen on yksin minun harteillani miehen työn vuoksi. Mutta nyt on arki asettunut ja on ihana seurata kuinka koira ja lapset kasvavat yhdessä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jollain tasolla mä tajuan etten vielä tajuakaan miten rankkaa se tulee olemaan! Huh huh on sulla ollut hommaa:D Mutta on se työ sitten sen arvoistakin <3

   Poista
 15. kannattaa ottaa myös huomioon se että bichon frisè tarvii paljon liikuntaa vaikka pieni koira onkin

  VastaaPoista
 16. Se on kyllä totta! Toiveissa onkin saada ihan kunnon lenkkikaverikoira:)Kokisin turhauttavana jos koiran ulkoilutus olisi vain pientä hissuttelua... rodun täytyy olla soveltuva reippaille (juoksu)lenkeille.

  VastaaPoista