torstai 7. tammikuuta 2010

Mamma kesäkuntoon -projekti: Aamupalat
Kuulun itse niihin henkilöihin, joille ei aamulla ruoka maistu. Olen kuitenkin huomannut, että kun sinnikäästi nauttii aamiaisen, elimistö oppii tavoille ja pian huomaakin olevansa aamulla nälkäinen. Helposti siitä kuitenkin lipsuu ja minulla se tarkoittaa sitä, että koko ruokailurytmi kääntyy iltapainotteiseksi mässäilyksi. Raskauteni loppuaika oli siitä ääriesimerkki: Päivisin nukuin, joten päivän pääaterian nautin vasta kahdeksan aikaan illalla - ja yöllä mässyttelin meetvurstivoileipiä...

Kokosin tähän muutaman hyväksi havaitun aamiaisen, joita vaihtelen mieleni mukaan Mamma kesäkuntoon -projektin aikana (ja toki sen jälkeenkin :)).

Puuroaamiainen *proteiinipommi*

Pikakaurapuuroa (1 dl hiutaleita, 2 dl vettä), raejuustoa (n. 100 g), pienehkö banaani

314 kcal prot. 23 g hh 43 g rasva 5,4 g kuidut 5,8 g

Banaani on ykkössuosikkini, mutta vaihtelun vuoksi sen voi korvata välillä marjoilla (1dl) tai muilla hedelmillä. Silloin nuo ravintoarvot tietenkin hiukan muuttuvat. Itse olen kaurapuuron kestokuluttaja, mutta tietenkin sitä voisi haastaa välillä itsensä kokeilemaan muitakin puuroja.

Muroaamiainen *kuitua ja kalsiumia*

Rasvatonta (luonnon)jukurttia (2 dl), All Bran täysjyvämuroja (1 dl), pienehkö banaani

292 kcal prot. 13 g hh 58 g rasva 1,4 g kuidut 7,8 g

Tähänkin saa luonnollisesti vaihtelua kokeilemalla erilaisia jukurttimakuja ja vaihtamalla banaanin välillä marjoihin (1 dl) tai muihin hedelmiin. Jos murot on loppu, niin jukurtin sekaan voi heittää myös kaurahiutaleita tai vähän mysliä.

Leipäaamiainen *tarpeellista rasvaa*

2 ruisleipää (esim. Vaasan ruispalat), Keiju 70 margariinia (1/2 rkl), 2 ohutta kinkkuleikkelesiivua, 2 siivua juustoa (max 17 % rasvaa) + 1 keskikokoinen omena

281 kcal prot. 13 g hh 36 g rasva 9 g kuidut 9 g

Vaihtelua tuo erilaiset leivät, täysjyväsämpylätkin ovat sallittuja! Kinkun ja juuston voi joskus korvata keitetyllä kananmunalla. Ja hedelmä leipien kylkeen ihan oman maun mukaan!

Näillä aamiaisilla elimistön aineenvaihdunta lähtee mukavasti käyntiin. Aamiaiseen kuuluu tietenkin myös kupillinen kahvia rasvattomalla maidolla. Aamiaisen jälkeen voi tunnin, parin päästä nauttia pienen "aamuvälipalan" vaikkapa juuri ennen vaunulenkille/kauppaan/kotiaskareisiin ryhtymistä. Aamuvälipala-aiheeseen palaan lähemmin seuraavassa Mamma kesäkuntoon -projektia koskevassa postauksessani.

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa hyvältä :) Mulle aamiaiseen kuuluu myös joko leipää tai puuroa. Niistä hiilarit. Protskut otan kananmunista, raejuustosta, kanasta, kalkkunasta, tonnikalasta... milloin mitenkin. Mullekkin oli aika tottuminen tuohon aamuruokailuun, mutta nyt sitä ei mitenkään voisi jättää väliin!

    Tsemppiä sullekkin projektiin!

    VastaaPoista
  2. Sun blogissa olikin aika herkun näköinen kana-aamiainen :)

    VastaaPoista