lauantai 21. elokuuta 2010

Teletappeja ja tositeeveetä

Hämärässä nurkassa imevät lapset suruunsa television kylmää maitoa, jotenkin tähän tapaan on Jarkko Laine runoillut. Varsinainen kauhuskenaario siitä, kuinka tv toimii hoitajana, viihdyttäjänä ja kasvattajana.

Minähän olin päättänyt, että meillä ei alle 3-vuotias katsele televisiota ollenkaan. Ja sen jälkeenkin hyvin rajoitetusti. Myönnettäköön, että kyllä meillä tv on kuitenkin aika usein auki ja tytön katse välillä ruutuun hakeutuu.

Kummitäti toi Mietteelle, tietämättä äidin hienoista periaatteista;), Teletappi-DVD:n. Ollaan katsottu sitä muutama kerta, viitisen minuuttia kerrallaan, ja kyllä se vaan tyttöä näyttää kiinnostavan. Kun teletapit tanssivat, tyttö hytkyy mukana. Miete on myös tässä viikon sisään oppinut vilkuttamaan yhdellä kädellä, olisikohan siinäkin Teletapeilla näppinsä pelissä?


Vakavaksi vetää

Mitenkäs teillä on hoidettu tämä lapsukaisten tv:n katselu?

Ja ehkä tähän postaukseen sopii vielä maininta omasta tv-syksystä: Tosi-tv-friikillä käy digiboxi kuumana, kun syksyllä alkaa BB, Diili, Dance ja Tanssii tähtien kanssa. Lisäksi joku suomalainen uusi draamasarja on tulossa, mikä ainakin trailerin perusteella vaikuttaa lupaavalta. Tällä hetkellä sarjasuosikkini on Drop Dead Diva, Puumanainen sen sijaan oli pettymys. Ja sitten on tietysti kaikki ihanat sisustusohjelmat...

16 kommenttia:

 1. Noniin. Jossain toisaalla tästä oli puhetta ja myönsin silloin ja myönnän myös nyt, että meillä lapset (no Laura 2+ vee enimmäkseen) katselevat televisiota. Ehditään silti päivän aikana myös leikkiä sisällä ja ulkona, piirtää, rakentaa, halia ja rakastaa.

  TV on kahden pienen lapsen äidille helpottava tekijä, koska sen avulla saa vanhemman edes sen imetyksen ajaksi samaan huoneeseen. Nyt sillä ei enää ole niin suurta merkitystä, koska luottamus on kasvanut tässä 10 kuukaudessa ja imettäminenkin lakkaa, mutta tuleepa sitä silti laitettua jotain ohjelmaa tallelta laitettua pyörimään, kun pitää laittaa ruokaa tai jotain muuta vastaavaa ja nuoriso meinaa hermostua...

  Olen itse kokenut myös tallentavan diggarin ehdottomaksi - ei millään voi katsella lempparisarjoja, jos on nukuttamassa lapsia. Nyt tuo meidän puolitoistavuotta palvellut loota vain on sanoutumassa irti. Ja siellä on kaikki ihanat lastenohjelmat tallella. Kriisi!

  VastaaPoista
 2. meillä ei oikein Arttua kiinnosta koko toosa, mutta välillä kuitenkin ohimennen vilkaisee. Ei vielä kuitenkaan varsinaisesti katsele teeveetä. Luulenpa että aika pian se kumminkin tapahtuu, että alkaa lastenohjelmat enemmän kiinnostaa. Ja just noi "ihanat" teletapit, uudestaan uudestaan ;)

  PS: Ihana sulostuttava kuva mietteestä!!!! Söpöt vaatteet!!!

  VastaaPoista
 3. Meillä on noi teletapit ollu kyllä ihan pop, tällä hetkellä aamuisin allu katsoo tvstä pikkukakkosen, siinä ehdin siivota keittiön ja laittaa aamupalat valmiiksi. Eikä se nyt niin surullisena sitä tvtä katso, vaikka se olisi aamupalalla ja kuulee että tvstä alkaa pikkukakkonen jos isommat sitä katsoo niin se haluaa välttämättä mennä myös katsomaan .. en näe sitä kyllä millään tavalla pahana. Paljon meillä muutenkin on tv päällä ja olkkarissa yleensä vietetään aikaa, harvemmin kyllä mikään muu sieltä tuleva kiinnostaa paitsi se pikkukakkonen. Eikä tarvi kiinnostaakkaan, meillä kyllä on noita viihdyttäjiä :) Kun isommat muksut on 7 ja 9 niin ne niiiiiin nauttii kun saa touhata Allun kans, ja minähän en paa sitä ollenkaan pahakseni :)

  VastaaPoista
 4. Minulla, kotiäidillä, on tv auki päivisin, lähinnä taustalla mesuamassa, ettei olisi kotona ihan hiljaista. Vauva, kohta 9kk touhuilee olohuoneessa omiaan. Telkusta tulee mainoskatko. Mitä tekee napero? Keskeyttää omat puuhansa ja pysähtyy katselemaan ruutua. Jos on hyvä "ohjelma" (kivat värit, mukaansa tempaava musiikki) muksun naaman täyttää leveä hymy. Mainoksien loputtua, voi leikkiä taas jatkaa...

  "Lastenkaitsijaa" en televisiosta missään nimessä halua, mutta totaalikieltäytymistä en myöskään ymmärrä. Ikätasoon nähden kohtuudella töllön töllöttämistä!

  terv.Aureus

  VastaaPoista
 5. Meillä ei ole televisiota kotona ollenkaan, mutta muilla kyläillessä olen pannut merkille, ettei meidän 2-vuotias poika ole oikeastaan edes kiinnostunut kyseisestä vempeleestä. Mieluummin leikkii leluilla, piirtää, katselee kirjoja jne. Joskus arkihulinassa tosin jopa toivoisi, että voi kun voisi laittaa vaikka Muumit pyörimään telkkariruutuun... ;)

  VastaaPoista
 6. Meillä katsellaan yleensä viikonloppu aamuisin ja joskus esim hoitopäivän jälkeen laitan päälle kun yritän tehdä rauhassa ruokaa :) Eeviä ei oikein hirveästi piirretyt kiinnosta, että eipä onnistu sekään harhautus!

  VastaaPoista
 7. Voi, ompa Mietteellä suloisen tuumiva ilme kuvassa. Muista kuinka siskoni pojan kanssa katsoimme aikoinaan Teletappeja, poika piti tiukasti huolen, että vain hän sai vilkuttaa Paille, täti sitten kaikille muille kolmelle hahmolle...itsestä asiaa on ihanan haikea muistella, Pain innokas ihailija on jo tosin niin teini kahdeksasluokkalainen...lapsista tuo ajankulun huomaa... Ihania syyspäiviä teille, nauttikaa jokaisesta uudesta asiasta!

  VastaaPoista
 8. Ei pitänyt katsoa telkkaria ei... Mut kyl se vaan on hävettävän paljon auki. Ruoanlaitto tai mikään oma puuhastelu ei kertakaikkiaan onnistu ollenkaan ilman, että E saa välillä juosta olkkarin puolelle jossa on Disney-channel päällä. Sieltä onkin sitten suosikiksi tulleet Mikki Hiiren kerhotalo ja Imagination movers (tulee vain englanniksi) joiden tunnareita typy sitten tanssii innoissaan. Mikki Hiiri on muutenkin nyt sitten suosikki leluissa, meiltä löytyy esim sarjan nimikkopalloja pari kappaletta. Autossa typyn saa rauhoittumaan kun isi erittäin onnistuneesti matkii Mikkiä tai Hessua. Ei siis pärjättäis ilman, mutta kyllä se aina välillä hirvittää ja hävettää niin että sitten on päiviä kun vaan kuunnellaan kitinää ilman helpotusta...

  Drop dead diva on musta myös hyvä! Dancea odotan ja Diiliä. BB:stä ja tähtitanssijoista en jaksanut edellisillä kausilla innostua, saa nähdä uppoaako nyt. Tosi-tv:stä mun on aina pakko nähdä Project runway ja Top Chef, ihan parhaita :)

  VastaaPoista
 9. telkkari on aika paljon päällä. Taustameluna. Mutta silti ehtii päivän aikana muutakin. Mainokset tuntuvat eniten kiinnostavan ja sunnuntaiaamuisin tuleva mimi ja kuku. Ajattelen, että kohtuudella kyllä, kunhan ei jatkuvasti.

  Minusta tuntuu, ettei neitiä edes lasten laulut kiinnosta, hyppykiikussa ollessaan katselee radiota ja sieltä pitää kuulua radio rock... hmm.

  VastaaPoista
 10. Hei, meidän perheessä tätä ongelmaa ei ole, koska luovuimme televisiosta jo ennen vauvan syntymää. Nykyään sitä aina välillä miettii, että miten sitä tv:tä ehtisi edes katsoa. Se mihin meidän aika enemminkin menee on netti ja äidillä erityisesti nänä ihanat blogit, joihin oman ajan saa kyllä uppoamaan ;-) Hyvää alkusyksyä! Ihana tytär sinulla.

  VastaaPoista
 11. Meillä telkkari on liikaa päällä, etenkin viikonloppuisin ja iltaisin... Kii tuijottaa sitä aina välillä, mutta selkeästi häntä kiinnostavat vain tietyt ohjelmat, kuten Nalle Puh, Maisa ja jotkut tietyt Pikkukakkosen sarjat. Kovin paljon en ole jaksanut stressata tv:n katselusta, sillä ei Kii sitä kuitenkaan mahdottomia määriä tuijota :)

  VastaaPoista
 12. Löysinpäs ihanan blogin täältä. Tykkään kauheasti lukea vauvablogeja, vaikkei itsellä aivan vielä olekaan aihe ajankohtainen. Suloinen tyttö!

  VastaaPoista
 13. Kyllä täälläkin TV:tä katselee pikkuinen tyttö! Välillä oikein innostuu ja taputtaa käsiään. Ja musiikkia kuulessaan tanssii :)

  VastaaPoista
 14. Hei!

  Heh, kyllä meilläkin oli silloin tarkkaa, kun esikoinen oli pieni, että kauanko sai katsoa Teletappeja päivittäin... Samoin oli tarkkaa karkin kanssa (ei tietenkään MITÄÄN makeaa alle 2-veelle jne.). No nyt meillä on sitten kolmas lapsi taaperoiässä ja huh hah hei, kyllä tuo saa lastenvideoita katsella, karkkia saa maistaa kun isosisaret syö ja niin edelleen. Kaikki me varmasti tiedämme, mitkä asiat ovat hyväksi ja terveellistä, mutta uskon, että kyllä näistä pellossa kasvaneista äksänneistä lapsistakin ihan hyviä ihmisiä tulee ;) Joten minun mielipiteeni on: anna pienen katsoa vaikka puoli tuntiakin tappeja päivässä, älä stressaa, nauti elämästä :) Sinulla on suloinen tytär ja olet varmasti todella hyvä äiti hänelle!

  VastaaPoista
 15. Meillä ei tv:tä ole ollenkaan, mutta kyllä sitä joskus laittaa nettitv:n päälle niin äiti saa rauhassa esim. tiskata tai käydä vessassa.
  Meillä suosikkin on mtv3 tuleva Uki. Muut ohjelmat ei oikastaan viellä kiinnosta.

  VastaaPoista
 16. -S-: Voi että, toivottavasti saatte jotenkin pelastettua teidän tallentamat ohjelmat sieltä vanhalta digiboxilta! Mulla on tapana melkein joka aamu katsoa, onko jotain tallennettavan arvoista ohjelmaa tulossa. En kuvittelekaan ehtiväni katsoa mitään varsinaiseen katseluaikaan:) Varmasti nhimillistä tuo, että lapset saavat katsoa tv:tä. Nyt kun Miete on lähtenyt liikkeelle, ymmärrän lastenohjelmien merkityksen entistä paremmin:D

  Lara: Näin sen toivon meilläkin olevan mahdollisimman pitkään. Ja ehkä enemmän kuin itse tv, Mietettä kiinnostaa kiskoa tv:n alla olevia videoita ja digiboxia alas...

  Jensba: Paljon meilläkin on tv päällä, toisaalta haluaisin opetella sellaisen tavan ettei sitä tv:tä pidetä "turhaan" auki. Ihanaa ku Allun isoveljet viihtyy niinkin paljon pienemmän seurassa:) Myös Miete on tosi onnellinen ja innoissaan silloin kun isosisko(puoli) on meillä käymässä :)

  Aureus: Kiitos hienosta kommentista! Toi on muuten niiiin totta, että juurikin nuo mainokset jaksavat lapsia kiinnostaa -muistan sen omastakin lapsuudesta. Luin jostain, että innokkaana oppijana lapsi pitää mainosten informatiivisestä luonteesta: Tuleehan mainoksissa paljon toistoa ja asiat tuodaan selkeästi esiin sekä sanoin että kirjoitettuna tekstinä:)

  Henna: Eiköhän teillä vielä koita aika, että poika onnistuu katsomaan niitä muumeja tai muuta vastaavaa:) Nyt teidän 2-veellä vaan on kehittävämmät kiinnostuksen kohteet:)

  VastaaPoista