lauantai 12. maaliskuuta 2011

Mitä Miete sanoo (osa 2)

Mun on pitänyt jo ajat sitten tehdä postaus, johon listaan tyttäremme oppimia sanoja. Lista on kuitenkin kasvanut räjähdysmäisesti. Aktiivinen sanavarasto kasvaa päivä päivältä ja sen lisäksi tyttö toistelee innokkaasti sanoja perässämme. Eri ruumiinosat ovat hyvin hallussa ja ainakin pää, kaula, korvat (koova), varpaat (vaapaat), käsi, napa, tukka ja suu ovat jo tuttuja juttuja.


Papu kädessä

Ruokailuun liittyvät aktiiviset sanat ovat ehkä niitä persoonallisimpia. Tuttipullo on papu. Ja papua huudellaan toisinaan öisinkin. Vielä jokin aika sitten päppä tarkoitti leivän lisäksi vähän kaikenlaista suuhunpantavaa, mutta tänään kuulin yläkertaan asti kun neiti pyyteli isiltä pullaa. Olisikohan pullanleivonta perhekerhossa tai pullansyönti mummulassa edesauttanut tämän uuden sanan omaksumista... Jostain syystä myös keksi on jäänyt nopeasti tytön mieleen. Leivän kanssa -ja ihan pelkiltäänkin- Mietteelle maistuu susu eli juusto. Puuro on ollut pitkään pelkkä pärisevä prrrrr, mutta nyt neiti jo lausuu puuro hyvin ponnekkaasti. Ruokailun päätteeksi -toisinaan ihan jo parin lusikallisen jälkeen- kohtelias tyttömme sanoo kiitos. Yritimme turhaan saada niitä ensimmäisiä kiitoksia videolle. Kiiii-tooooos tuli oikein kunnon falsetilla, ja kyllä meitä vanhempia nauratti!Perhekerhossa leivottiin pullaa

Luonto on Mietteen sydäntä lähellä ja koko puhe saikin alkunsa eläinten äänien matkimisella. Edelleen esimerkiksi lammas on pää ja koira sekä kissa vau-vau -uusimpana oivalluksena hevonen on ih-hah-haa.  Iltaisin isin laulaessa aa-aa-allinlasta-pientä-linnun-poikaa, kuuluu pinnasängystä Mietteen heleä säestys: ti-tyy. Eläimiä, joita tyttö osaa nimetä, ovat ainakin kukko, kettu, kala, karhu, susi ja pupu. Ankka taitaa olla Mietteen ihan ensimmäisiä sanoja ja edelleen tuo keltainen siivekäs on useimmiten kakka. Tuttuja luontoaiheisia sanoja ovat myös kukka ja puu, sekä uusimpana sanayllätyksenä pilvi. Kun katselemme ikkunasta ulos, saattaa Miete kertoa kuinka siellä menee täti tai sisi (edelleen setä-sana tuottaa vaikeuksia ja miehet ovat yleisesti isejä). Myös tyttö-sanaa ollaan silloin tällöin kuultu, mutta tietty ikärakenne on Mietteellä vielä hämärän peitossa ja hänen skaalassaan hypätään useimmiten suoraan vauvasta täti-vaiheeseen: vauvaksi hän saattaa kutsua itseään vanhempiakin lapsia ja kiusallisen nuoret tytöt saavat osakseen täti-nimittelyä.

Kaka ja kakka ovat niitä suosikkisanoja, joiden käyttötarkoitus onkin hyvin laaja. Tietenkin sana tarkoittaa ihan "sitä itteään", mutta kyseessä voi olla myös kaukosäädin, kenkä, sukka tai oikeastaan melkein mikä vain. Myös vaippa ja potta ovat jo osa Mietteen vauhdilla kasvavaa sanavarastoa. Miete on aika äskettäin oppinut ilmaisemaan, jos vaippaan on päässyt isompi hätä. Auliisti hän ilmoittaa kakka, mutta kun kysyn tuliko kakka vaippaan, neiti puistelee päätään sanoen ei-ei. Onneksi haju paljastaa aika nopeasti nämä hätävalheet. Pukeutumisestakin voidaan jo pian pikku prinsessan kanssa keskustella, sillä jalkaan laitetaan kaka, päähän hattu tai pipo, ja silloin tällöin puetaan myös takki. Tumppu on puppu (oivallus, jota ihmettelin, sillä useimmiten meillä puhutaan kuitenkin rukkasista/hanskoista).


Poikanukelta löytyi napa (koskahan se keksii kysyä mikä siellä navan alla on?:))

Myös leluille alkaa löytyä omat nimensä. 1 v. 3 kk -neuvolassa Miete osoitti puhujanlahjansa osoittamalla leluröykkiötä ja sanomalla pallo. Nukke tai vauva on Mietteelle tuttu sana, samoin tutti. Ihan viimeaikoina Miete on myös oppinut erittelemään moottoriajoneuvoja ja siinä missä ennen kaikki pyörillä kulkeva oli prrr, on suusta kuulunut äskettäin sekä auto että kekka (rekka). Miete osaa myös ilmaista, mitä haluaisi televisiosta katsella ja monesti aamu alkaa tomeralla vaatimuksella tapi, tapi (teletapit) tai puui (muumit).

Tässä nyt ne mitä tuli päällimmäisenä mieleen. Heippa ja hei-hei.

7 kommenttia:

 1. Hih! Mietteellä on hyvin sana hallussa.

  Tohon navanalus -juttuun on pakko kertoa Lauran ratkaisu: Se on piiitkä napa. ;oD

  VastaaPoista
 2. Aivan suoinen tyttö! Ja hienostipa on typykkä oppinut monenlaisia sanoja:D

  VastaaPoista
 3. Täytyy kyllä sanoa, että tuo teidän neiti on ihan yltiö söpö! voiko olla enää kauniimpia kasvoja!? :D

  VastaaPoista
 4. Ihana! Meilläkin päivää vanhemmalla leipä on päppä. Ja nuken navanalus on myös löydetty ja äidiltäkin etsitään kovasti pippeliä. Luulin jotenkin, että nämä jutut tajutaan joskus 1,5 - 2 -vuotiaina, mutta ilmeisesti jo aiemmin :)

  Hei, ihana toi toppaliivi alimmassa kuvassa! Saanko kysyä, mistä se on hankittu?

  Maria

  VastaaPoista
 5. Miete on todella taitava!

  Minusta se viedon "ti-tyy" oli aivan mielettömän suloinen ♥

  VastaaPoista
 6. -S-: Ihana oivallus:D

  Rose-Mari: Kaunis kiitos:)

  Heidi: Kiitos ihanista sanoistasi!

  Maria: Meillä Miete veteli eilen paidankaulustani ja kun kysyin, että mitäs siellä on (oletin hänen vastaavan "tissi") neiti työnsi vaan kättään pidemmälle ja sanoi "napa":) Ei uskoisi tytöstä joka kuukausi sitten vielä söi tissiä:) Eli meillä siis keskitytään toistaiseksi lähinnä omaan ja vähän muidenkin napoihin:) Mutta äkkiähän nämä tosiaan hoksaavat uusia asioita:)

  Toppaliivi on oikeastaan sellaista paksua samettia(?), en osaa oikein selittää:/ Jokatapauksessa se on Gymboreelta tilattu ja koko on aika nafti, joten olen todennäköisesti kevään loputtua laittamassa sitä huutonettiin (samaan sarjaa on myös housut ja paita).

  Ciancia: Mustakin se on ihan ylisöpöä ja sitä muuten saa kuulla ja paljon:D

  VastaaPoista
 7. Teidän tyttö on niin kaunis <3 Ihastelen aina täällä sitä ja sen vaatteita ;) Oon noita alimmassa kuvassa näkyviä housuja käynyt kokeilemassa jo muutamaan otteeseen meidän neidille sen jälkeen kun ovat kauppaan tulleet. Ne vaan ei istu vyötäröstä tytölle mitenkään hyvin. Pläääh. Se on musta iso menetys ;)

  Ihana, kun bloggailet puhumisista. Meillä se on ajankohtaista myös, kun kuukautta nuorempi neiti on alkanut jatkuvasti matkimaan puhetta. Uusia sanoja tulee melkein päivittäin. Sitä on niin ihana seurata! Teillä puhutaan jo hurjan paljon!

  VastaaPoista