tiistai 18. kesäkuuta 2013

Kolme ja puoli

Kolme ja puoli -vuotiaamme pursuaa rakkautta ja hellyyttä. Hän osaa käyttää sitä myös manipulointiin: "Äiti saanko mää tulla sun rakkaaseen syliin?" "Tottakai kulta!" "Nukutatko sää mut tänään..."

On kiltti tyttö. Pitää sääntöjä ja niiden noudattamista tärkeänä. Miete ei voi millään sanoa keittiössä "rumaa sanaa". Tyttö nauraa kikattaa jos sanon keittiössä: "Tässä huoneessa ei saa sanoa kakka!". "Äiti sää sanoit sen. Äiti sää sanoit ruman sanan!". Minä olen kauhistuvinani, hups niinpäs sanoinkin. Mutta Mietepä ei sano. Kävelee vaikka keittiöstä pois ja sanoo eteisessä: "Äiti sää sanoit kakka keittiössä, ei sais sanoa."

Pitää tärkeänä että asiat tehdään niin kuin pitää. Huolehtii jopa siitä, että onhan nyt varmasti lelupäivä, ettei olla vahingossa viemässä vääränä päivänä lelua päiväkotiin.


On kiinnostunut luonnosta ja eläimistä. Meillä on jo tänä kesänä ollut lemmikkeinä etanoita ja muurahaisia. Seuraavaksi otetaan kuulemma matoja.

Järkyttyy ja alkaa itkemään toisinaan käsittämättömän pienistä asioista. "Byääää me unohdettiin laittaa muurahaisten purkkiin kivi!"

Marisee toisinaan aivan kaikesta. On edelleen helppo hämätä huumorin ja leikin keinoin (kunhan vaan oma aika ja kärsivällisyys riittää). Enimmäkseen kuitenkin puhuapälpättää jatkuvaa hyväntuulista pulinaansa... Ei juurikaan antaisi älämölöltään aikuisten puhua keskenään.


Leikkii mieluiten Sylvanian Families -hahmoilla, nukkekodilla ja nukeilla. Sekä tietenkin koiramme Aatoksen kanssa. Pahimmillaan leikki koiran kanssa on järjetön show jossa (molempien) karvat pöllyää ja sukat lentelee, parhaimmillaan koira seuraa tyttöä sievästi tassutellen ja istuutuu maahan aina kun neiti kolmeveen käsky käy.

On kiinnostunut hyvästä ja pahasta. Inspiroituu Pekka Töpöhännästä, koska siinä on pahoja tyyppejä. Leikki poliisia ja rosvoa ja vankilaa.

Mietteen lempiväri on (yhä edelleen) keltainen, lempiruoka on maksalaatikko ja lempiaikuinen on äiti;)

On huolehtivainen (vai onko äiti vaan niin hunsvotti että noin pieni lapsi joutuu jo ottamaan vastuuta...). "Onko kaikki mukana?" "Onko avaimet mukana?" "Minä tarvitsen hoitoon aurinkorasvaa..."

On herkkä. Liikuttuu elokuvia katsellessa tai kirjoja lukiessa. Saattaa jopa kieltää minua laulamasta jotakin surullista laulua. Herkistyi kyyneliin kun lauloimme isin synttäripäivänä onnittelulaulun.

Ottaa helposti johtajuuden jopa ryhmässä, jossa on isompia lapsia. Ei määräile, mutta ohjailee aktiivisesti lapset toimimaan tietyissä rooleissa. Innostaa muita leikkiin. Toisaalta viihtyy parhaiten suht. pienessä ryhmässä eikä niinkään isommassa lapsikatraassa. (päiväkodin kertomaa)


Haluaa voittaa. Autolla ajaessa meidän päätehtävämme on olla ensimmäisenä ja voittaa kaikki muut autot. Ja kuten aina kilpailutilanteessa, lapsethan muuttavat nokelasti sääntöjä omaksi edukseen.

Omaa hyvät neuvottelutaidot. "Mää haluan pähkinöitä ja maissinaksuja" "Sää saat karjalanpiirakkaa jos on vielä nälkä." Jatkamme tätä todella, todella pitkään, kunnes neiti ehdottaa: "Jookos jos mää otan kaljalanpiilakkaa JA pähkinöitä?" Annan periksi.

Rutiinit ovat tärkeitä. Ihan joka ilta me käydään seuraavanlainen koreografia läpi (kaikki kohdat ääneen lausuen): Pusu. Hali. Rutistus. Ilme (tää on sellainen veikeä virnistys). Vilkutus. Heippa. Hyvää yötä. Mää rakastan sua. Sää oot mun lempi aikuinen/lapsi. Suurinpiirtein sama hässäkkä vedetään läpi myös aamulla päiväkodissa.

On äitinsa tapaan todella perso herkuille. Kyläpaikassa juoksee ensimmäisenä tarjoilujen ääreen kun kutsu käy, ja sitä ennen jo katselee kaula pitkällä, onko jotain herkkuja tiedossa. Toisaalta ei ole koskaan saanut huutopotkuraivareita kaupan karkkihyllyllä. Ilokseni myös terveelliset ruuat maistuvat. Miete syö aika kivasti hedelmiä ja kasviksia, rakastaa cashew-pähkinöitä, vetelee luonnonjukurttia ja tykkää tummasta suklaasta.

Tykkää hassuttelusta. Höpöhöpöjen puhumisesta, sanojen vääntelystä. Kutittelusta, kikattelusta. Erityisen herkkiä kutitukselle ovat lonkkaluut ja kaula. Jos on kiukkua ilmassa iltapesujen aikaan, sanon, että mennäänpäs pesemään lampaat. "Äiti ne on hampaat!" Miete nauraa. "Niinhän mä sanoin, pestääs nyt ne lampaat..." Toimii, ellei tyttö suutu siitä, että äiti on niin höntti.
Nukutetaan edelleen vieressä maaten (huoh). Siihen menee (ainakin minulla) lähes tunti. Ennen kömpi joka yö isin ja äidin väliin nukkumaan, nykyään paljon harvemmin. Toisinaan huutelee äitiä tai isiä viereensä koisimaan.

On 101 cm pitkä ja painaa 15,5 kg.

On meidän auringonsäde ja aarteemme. Suora lainaus äitienpäivältä: "Äiti kun mää pussaan sua ja sanon sulle kauniisti niin sulle tulee onnenkyyneleitä."

Juuri sellainen tyttö se on. Ja paljon muuta.

14 kommenttia:

 1. Kuulostaa ihanalle pienelle prinsessalle :)

  VastaaPoista
 2. Ihana kuvaus Mietteestä. =) Meillä noin 3-vuotias tyttö myös, Mietettä hieman nuorempi. meilläkin ollaan hyvin herkkiä, vähän eri tavalla vain ja vilkkaita. =) Tyttö nukahtaa myös meillä viereen ja joskus itsekin samalla nukahtaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän kiire kantapäässä kirjoitin, kun on ollut jo pitkään halu kirjoitella näitä juttuja ylös:) Tuossa nukuttamisessa on just hankalaa se, että vaivun itsekin ihan koomaan ja monesti siinä käy niin että kun siitä heräilen, en saakaan enää nukuttua ja valvon ihan liian myöhään:)

   Poista
 3. *huoh* kirjoitat niin kauniisti tuosta pienestä arteestanne:)<3

  VastaaPoista
 4. Minulla on ollut iloa tavata Miete päiväkerhossa hoitotädin kanssa. Tyttö on kaunis kuin kukka ja valloittava persoona. Kirjoitat todella kauniisti ja kaikesta välittyy suuri rakkaus. Oma tyttäremme on tasan vuotta nuorempi ja kun puhetta on hiljalleen alkanut tulemaan, niin rakastun tyttöön päivä päivältä enemmän. Samoin pieneen poikaamme. Ihana lueskella mitä ihanaa lapset osannevat vuoden päästä Mietteen ikäisenä,oman persoonansa vivahteilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylläpä kirjoitit sinäkin kauniisti Mietteestä! Olen tosi otettu sanoistasi, kertoo sinusta paljon kun haluat toiselle antaa hyvän mielen :) Noi päiväkerhot tuo kivasti ohjelmaa arkeen, tykkäsin paljon käydä niissä kun olin vielä kotona.
   ihania hetkiä teille pienten lastesi kanssa <3

   Poista