lauantai 16. tammikuuta 2010

Mamma kesäkuntoon -projekti: Aamuvälipalat

Aamiainen on syöty ja kunnon nälkä ei ole vielä ehtinyt tulla, kun on jo pienen aamuvälipalan aika. Tarkoitus on saada hiukan lisähiilareita päivän touhuja varten. Nyt olisi nimittäin ennen lounasta tarkoitus käydä vaunulenkillä. Tai ehkäpä vauva nukkuu sopivasti päiväuniaan ulkosalla ja tässä onkin hyvä hetki hyötyliikunnalle eli kotitöille. Toki, jos vauva on yöllä valvottanut, sitä voi ottaa vaikka pienet nokosetkin... Aamuvälipala on jokatapauksessa sallittu sapuska!

Peruspolttoaineena toimivien hiilareiden lisäksi aamuvälipalan on tarkoitus varmistaa, että imettävä äiti saa tarpeeksi kalsiumia ja että elimistö saa hiukan myös kylläisyyttä ylläpitävää ja lihasmassaa säilyttävää proteiinia. Mamma kesäkuntoon -projektissa ei haluta laihtua hinnalla millä hyvänsä vaan tehdä se kauniisti, kropalle muotoja antavat lihakset säilyttäen. Nyt kun tarkemmin mietin, tämä on oikeastaan ihan täydellinen pikkuvälipala kuituja ja vitamiineja unohtamatta.

Tässä välipala kaikessa yksinkertaisuudessaan: Valitaan kategoria ykkösestä ja kakkosesta kummastakin YKSI mieleinen vaihtoehto. Huitaistaan ne naamariin.

Kategoria 1 *vähärasvaiset maitotuotteet, 2 dl annos*
Kategoria 2 *yksi hedelmä tai 1 dl marjoja*

Joskus voi hörppäistä lasin piimää ja nakerrella omenan. Toisaalta näitä yhdistelemällä voisi tehdä vaikka kerralla isomman satsin smoothieta (esim. piimää, rasvatonta jukurttia, marjoja ja banaania) ja nauttia n. 2,5 dl:n annos välipalana. Aamuvälipalasta tulee n. 120 kcal (maitotuote 60 kcal + hedelmäannos 60 kcal). Jos aamuvälipalan yhteydessä haluaa syödä banaanin, kannattaa suosia minibanaaneja. Muuten hedelmissä suositaan keskikokoa.

Kuten olen jo aiemmin maininnut, pidän itse tärkeänä pitää yllä illuusiota, että ruokaa saa kokoajan:) Mikäänhän ei kuitenkaan periaatteessa estä skippaamasta tätä aamuvälipalaa ja lisäämällä tuon yhden maitotuoteannoksen ja hedelmäannoksen heti aamupalan yhteyteen. Makuasioita!

Nyt päivä on kuitenkin jo lähtenyt mukavasti käyntiin ja jääkaapillakin on saanut vierailla jo kahdesti ihan luvan kanssa! Ja kohta olisi jo lounasaika...Ehtiikö tässä muuta tehdäkään kuin syödä?!  Seuraavassa Mamma kesäkuntoon -projektin postauksessa otetaan päivän pääateriat (lounas/päivällinen) tarkempaan syyniin. Raskauskilojaan karistelevan pikkuvauvan äidin lounasvaatimuslista on pitkä: Lounaan on oltava helposti ja nopeasti toteutettavissa, kevyttä ja terveellistä, mutta myös riittävän monipuolista ja täyttävää...Ja hyvää :)

P.S. Katsotaan jos ehdin maanantaina raportoida, miten projekti on lukujen valossa edistynyt (vai onko ;)). Munhan piti ruveta merkkaamaan tuonne sivupalkkiin niitä menetettyjä kiloja...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti