keskiviikko 17. helmikuuta 2010

Muskariin mä kaipaan niin taas uudelleen

"...varhaisiän musiikkikasvatus tukee laajasti alle yksivuotiaan kaikkia kehityksen osa-alueita kokonaisvaltaisesti. Varhaisiän musiikkikasvatus tarjoaa vauvoille kaikkien aistien kautta koettavia virikkeita ja vahvistaa perusturvallisuuden ja perusluottamuksen syntymistä sekä minäkäsityksen muodostumista. Lisäksi musiikkikasvatus tarjoaa vauvalle positiivisia elämyksiä taiteen parissa."
(lainaus pedagogisesta opinnäytetyöstä "Alle yksivuotiaiden kehityksen tukeminen varhaisiän musiikkikasvatuksen keinoin", E. Wilkinson)

Lastenpsykiatrit taas ovat pitkälti sitä mieltä, että vauva ei todellakaan tarvitse harrastuksia. Läsnäolo riittää.
"Vauvalle tärkeintä on yhdessäolo eli hoiva, hoito, juttelu, katselu ja kosketus", lastenpsykiatrian erikoislääkäri, äidin ja vauvan varhaisesta vuorovaikutuksesta väitöskirjan tehnyt Mirjami Mäntymaa sanoo.


Olen molempien "väitteiden" kanssa samaa mieltä. Läsnäolo on elinehto ja se riittää. On kuitenkin hienoa, että muskarin kaltaista toimintaa on tarjolla ja sitä kautta saa runsaasti välineitä siihen yhdessäoloon myös kotona. Ainakin tämän ensimmäisen kerran perusteella innostuin kovasti: Mehän voisimme kotonakin tanssia! Soittimiakin voisi hankkia!

Äiti siis oli ihan täpinöissään muskarissa:) Tyttö alkuun hiukan itkeskeli ja välillä meinasi hermostua, mutta näytti siltä, että kaikki uudet aistimukset veivät voiton: laulua, loruja, sylissä oloa, liikkumista ja paljon uutta nähtävää. Niin paljon kaikkea kiinnostavaa, ettei sitä millään malta itkeskellä! Etukäteen jännitin, että meidän neiti puklaa vierustoverinsakin märäksi, mutta hyvin sujui tuon pukluongelmankin suhteen. Voi että miten suloisia vauvoja siellä olikaan, kaikki niin omia pikku persooniaan ♥ Odotan jo kovasti ensi kertaa.
 
 
 

2 kommenttia:

  1. Meille ainakin teki muskarissa käyminen hyvää, ei käyty missään muissa kerhoissa joten samalla poika sai annoksen muita lapsia. Selkeesti nautti musiikista ja tykkäs käydä muskarissa. Nyt 2 ikävuoden lähestyessä käydään muskarissa edelleen ja poika tykkää, tanssii muiden istuessa ringissä siinä keskellä oikein showmiehenä... =)

    VastaaPoista
  2. Hauska kuulla, että teilläkin oli muskarissa mukavaa :) Pikku E on ollut meidän ryhmässä ainut joka on muskarissa puklaillut... Ei onneks kovin pahasti, ja nyt pariin viikkoon ei enää paljon ollenkaan (kotonakaan). Tuopahan muille mammoille vähän lisähupia musiikki-iltaan ;)

    Voi kurjuus tuota valvomista. Toivottavasti pian alkaa helpottamaan. Mä niiiin tiedän mitä nuo valvotut yöt tuottaa, vaikka meillä on ongelma ollut vähän erilainen kuten olen kirjoitellutkin. Eli nukahdettu on kyllä, mutta sitten heräillään. Jaksamista ja hyviä unia!!

    VastaaPoista