maanantai 8. helmikuuta 2010

"Pelastakaa Lapset ja lapsiasiavaltuutettu toivovat medialta harkintaa lasten kuvia julkaistaessa - lapsen oikeutta yksityisyyteen tulee kunnioittaa"

Pelastakaa lapset Ry on lähettänyt vetoomuksen koskien lasten kuvien julkaisemista. Vetoomus on kohdistettu joukkotiedotusvälineille ja liittyy mm. erilaisiin "päivänsädekilpailuihin", joita lehdet järjestävät. Ongelma lienee siinä, että lapsista/vauvoista julkaistaan myös ns. nakupellekuvia, jolloin kuvat voivat joutua väärälle foorumille.

Kun aloitin tämän blogin, pohdin tätä kuva-asiaa. Ajattelin, etten julkaisisi lapsestani kuvia, mutta vauvan synnyttyä keskustelin mieheni kanssa asiasta ja totesimme, että mikä ettei. Lukijoita tällä blogilla ei ole montaa, noin viitisenkymmentä viikossa. Lukijakunta koostuu mitä ilmeisemmin muista tuoreista äideistä, vauvaa odottavista ja samoista aiheista blogia pitävistä naisista. Toisaalta tähän "tietoon" on turha turvautua. Yksikin väärä lukija riittää.

Itse pidän tätä blogia ikään kuin vauvakirjana, jota värittää myös oma turhamainen hömppä. Se, että blogi on avoin kaikille, mahdollistaa vuorovaikutuksen muiden samassa elämäntilanteessa olevien kanssa ja kommentit muilta äideiltä ilahduttavat ja tuovat tähän blogin pitoon yhteisöllistä merkitystä. Minulla kun ei näitä pienen vauvan äitikavereita oikeastaan reaalimaailmassa ole!

Kun oman lapsen kuva on tänne kertaalleen tullut jo lätkäistyä, en näe enää tässä vaiheessa järkeä lopettaa kuvien laittoa. Yksi kuva tai kymmenen kuvaa. Minusta se on ihan sama. Raja menee minulla siinä, että kuvat, joissa vauva on nakuna tai vaikka pelkät vaipat päällä, ei julkaista täällä. Vaikka moni äiti on varmaan samaa mieltä että ne ovat niitä söpöimpiä kuvia <3 Myönnän kuitenkin, että jokunen heikko omatunnonpistos on tuntunut siitä, että kirjoitan näin avointa blogia. Tiedän, että moni tuomitsee/tuomitsisi tämän. Siksi en ole kehdannut (vielä?) esim. sukulaisille tai tutuille tästä mainita, vaikka toisaalta olisi ihanaa, että esim. isovanhemmat (jotka eivät asu ihan lähellä) saisivat seurata tätä kautta kuulumisiamme.

Jos siis joku päivä kaikista postauksista katoaa kuvat, tiedätte, minkä linjan olen valinnut. Se ei kuitenkaan enää auta, jos joku pedoperkele on päättänyt saada kiksit näistä kuvista. Hyi, nyt sanoin sen ääneen. Miten te muut blogia pitävät äidit tämän asian näette? Varmasti jokainen on asiaa miettinyt.

12 kommenttia:

 1. Hyvää pohdintaa ja varmasti jokaisen blogistin mieltä painava asia.

  Itse olen valinnut sellaisen linjan, että julkaisen vain sellaisia kuvia, joita joku "pedoperkele" voisi halutessaan ottaa missä vain kaupassa tms. julkisilla paikoilla. Ei siis mitään kylpykuvia tms.

  Todennäköisesti tulen kuitenkin kuvien julkaisua tulevaisuudessa vähentämään, sillä nyt on vielä jotenkin helppo ajatella olevan aika vaikea tunnistaa pientä lasta irl eikä tarvitse pelätä mitään koulukiusaamisia.

  VastaaPoista
 2. Ennen kun aloitin kirjoittamaan blogia olin päättänyt, että en julkaise vauvan kuvia internetissä. En edes facebookissa, missä kuvat voi jakaa vain niiden läheisimpien ihmisten kanssa.
  Toisin kävi. Olen julkaisut kuvia facebookissa sekä blogissani. Mutta kyllähän sitä miettii muutaman kerran aina ennen kuvan julkaisua, että sitä ei välttämättä saa pois internetistä ja joku muu voi sitä käyttää ties mihin. Tästä syystä siis vain kuvia, joissa vauvalla on vaatteet pällä jne. Vaikeita päätöksiä.

  VastaaPoista
 3. Mäkin olen miettinyt tuota samaa asiaa kovasti. Mulla vielä syy blogin pitämiseen on juuri ne kaukana asuvat sukulaiset, jotta näkisivät pienemmän kasvua. Juuri viikonloppuna pohdin blogin laittamista salasanan taa, mutta tuntuu että silloin ei sukulaiset jaksa niin usein käydä tutkailemassa, kun pitäisi vielä se salasanakin muistaa =)
  Hankalia juttuja nämä.

  VastaaPoista
 4. Minulla ei vielä ole vauvaa, josta kuvia laittaa, mutta ipanan synnyttyä aion luultavasti seurata samaa linjaa kuin -Jassu- tai laittaa blogin salasanan taakse. Kuten itsekin sanoit, yksikin vääränlainen lukija riittää - ja niitähän internetistä löytyy.

  VastaaPoista
 5. Kyllähän tämä aina säännöllisin väliajoin mietityttää. Tai oikeastaan aina kun jonkun kuvan julkaisen tai niitä omassa blogissani selaan. Mulla on kuitenkin sama juttu kuin sulla, että tämä toimii omana vauva-ajan päiväkirjana. Ja siinä aika olennaista on myös ne kuvat.

  Olen myös miettinyt pitäisikö blogi laittaa salasanan taakse kun siinä niitä kuvia on, mutta en sitä halua tehdä. Ne muutamat hullut pelottaa, kun eihän sitä tiedä mistä kukakin niitä kiksejä saa. Mutta eihän sinne silloin löytäisi enää ne kaikki kivatkaan ihmiset, joihin olen blogin kautta saanut "tutustua" - sinä mukaan lukien. Eipä oltais varmasti muuten missään kohdattu ja voitu vauvakokemuksia keskenään vaihdella :) Mullakaan ei ole montaa vauvallista liveystävää, joten blogikaverit ovat hyvinkin tärkeitä.

  Itse olen ajatellut, että laitan kuvia, mutta harkiten. Eli ei mitään naku-, vaippa-, kylpy- yms kuvia. Mun mielestä Pikku E ei vielä ole niin tunnistettava, että tämän vertainen kuvien jakaminen häntä itseäänkään isompana haittaisi. Aion lopettaa tunnistettavien kuvien julkaisun kunhan selkeä vauvavaihe on ohi ja tyttö on jo "itsensä näköinen". Ehkä noin vuoden ikäisenä, ehkä aiemmin, ehkä myöhemmin. Sen näkee sitten.

  Tosi hyvä että kirjoitit tämän. Jouduin nyt itsekin ihan tosissaan miettimään oman kantani ja nyt mun ei tarvitse sen salasanan kanssa enää pähkäillä. :) Niin, ja ihana tyttönen teillä kyllä siellä on. Tosi suloisia hymyjä löytyy tuosta alta :)

  VastaaPoista
 6. Voi mahoton kun teilläkin on jo kasvettu ja kehitytty! Ihania noi edellisen postauksen kuvat.

  Ja kuva-asiaan: mäkin mietin, että onko kuvien laittaminen lasta kohtaan väärin. Toisaalta, vauvat näyttävät kaikki kuitenkin aika samalta. Ja en muutenkaan nää siinä oikeastaan mitään pahaa. En usko, että pedoperkeleet saa kiksejä noista kuvista joissa lapsella vaatteet päällä. Itsekkään en laittaisi alastonkuvaa lapsesta nettiin. Edes siten, että kriittiset paikat olisi piilotettuna. Kun hullut on hulluja ja niitähän riittää. Mutta en tosiaan usko, että näistä meidän laittamista kuvista kamalasti innostutaan. Varmaan nämä sairaat ihmiset löytää jotkut muut kanavat siihen.

  VastaaPoista
 7. Aina joutuu luopumaan jostakin. Itse valitsin blogiini linjan etten julkaise omia kuvia (paitsi yksi masukuva), enkä vauvan kuvia, sillä halusin pysyä anonyymilinjalla. Tämä siksi, että kirjasin ajatuksiani raskaudesta alusta asti. Tunnistamattomuus on kuitenkin tavallaan vähän vaikeaa taata kun avaa ajatuksiaan ja aikajänne on tunnistettavissa. Vauvan kuvia julkaisen blogissa joka on salasanan takana ja tarkoitettu juuri sukulaisille ja läheisille ystäville. Mutta kieltämättä tuli nyt mieleen, että voisin kuitenkin sen kylpykuvan ottaa sieltä pois...
  Kuvien julkaisu netissä lapsestani joka ei voi sanoa asiaan mitään on tietysti minun vastuullani. Mutta asian toinen puoli on elämämme jakaminen kaukana asuvien läheisteni kanssa, ja se tuntuu nyt tärkeälle. Se minkä menetän/menetin julkisen blogin puolella on yhteisöllisyys ja läheisempien kontaktien luominen sillä anonyyminä kirjoittelu rajaa pois aitoa kohtaamisen mahdollisuutta. Pienen vauvan äitikavereita ei minullakaan lähipiirissä ole.
  Itse ihastun aina heihin jotka uskaltavat olla sitä mitä ovat ja kertovat elämästään muille. Mutta ymmärrän myös heitä jotka rajaavat tätä julkaisutoimintaa. Me emme vaan voi kaikkea saada.

  VastaaPoista
 8. Niinpä, hankala aihe. Mielestäni vaatteet päällä kuvat on voitava laskea normaaleihin, hyvällä omatunnolla julkaistaviin kuviin. Nakukuvat ovat nounou muista ihmisistä, vauvat mukaan lukien.

  Intterneetin ihmeellisestä maailmasta löytävät kaikki hakemansa, niin hyvässä kun pahassa. Saattaa se pedopeijainen seistä kauppajonossakin selän takana ja ajatella ihan juuri sitä mitä haluaa. Emmekä me voi asialle mitään. Mitä nyt suojella parhaamme mukaan, aloittaen vaikka valokuvista.

  VastaaPoista
 9. Tämä on asia mitä toisinaan mietin paljonkin. Onko minulla oikeutta laittaa lasteni kuvia ihan kaikkien näkösälle?

  Nakukuvia en laita blogiin, muuta rajoitusta ei ole. Ja toisaalta on äärettömän inhottavaa, että tällaista pitää edes miettiä, että täytyy katsoa ettei kuvissa näy alastomuutta joka on vauvoille ja lapsille niin luonnollista ja söpöä. Tulee itsellekin inhottava olo, kun sellaista pitää kytätä, mutta maailma on vain sellainen :( Tai ihminen on.

  Vaikka asiaa välillä pohdinkin, en pidä tavallisia lapsikuvia mitenkään vakavana asiana. Mietien joskus, että jos tulevaisuudessa vaikka tyttöjen koulukaveri löytää näitä kuvia internetin ihmeellisestä maailmasta, mutta toisaalta mikäs siinä. Siinä vaiheessa vastaavia kuvia löytyy varmaan jo joka toisesta ja netistä myös katoaa eli ns. vanhenee materiaali aika nopeasti.

  Olen itse niin visuaalinen ihminen, etten jaksaisi kirjoittaa blogia ilman kuvia. Enkä seurata kuvattomia blogeja. Voisihan kuvan toki aina ottaa vain lemmikeistä, ostoksista tai maisemasta, mutta ei se sitten olisi sitä meidän arkea.

  Hyvähän näitä on välillä pohtia, mutta itse en jaksa suhtautua kovin vakavasti kuviin netissä (jos ne ei ole nakukuvia). Tyttöjen nimet olen pitänyt pois blogin kirjoituksista ihan vain siksi, ettei blogi löytyisi hakukoneen avulla tyttöjen nimien perusteella. Ettei ihan kaikki paikalle löytäis ;) Välillä se on tosi työlästä kun pitää välttää nimen sanomista ja saatankin joskus perua päätökseni.

  VastaaPoista
 10. Jassu: Määrittelit tosi hyvin mielestäni sen, minkälaisia kuvia voi netissä julkaista. Samoilla linjoilla olen, että lapsen kasvaessa en enää laita kuvia nettiin. Tosin jää nähtäväksi, ehdinkö töihin palattuani muutenkaan enää tätä blogia pitää :)

  Nukenkaulus: Vaikeita päätöksiä tosiaan! Ei pitänyt minunkaan mitään kuvia alunperin julkaista, mutta kun vauva syntyi, toisin kävi. Ekat kuvat ovatkin jotain takaraivokuvia:)

  Heidi: Se, että sukulaiset pääsevät seuraamaan palasia arjestanne on heille ihan mahtava mahdollisuus! Tiedän että meilläkin isovanhemmat olisivat ihan tohkeissaan jos nyt joskus kehtaan tästä blogista mainita ;)

  Tii: Onnea odotukseen, ihan olen kateellinen mitä kaikkea jännittävää sinulla on vielä edessä! Jassun linjaus on tosiaan hyvä ja sitä tuntuu bloggariäidit hyvin noudattavankin.

  Petuli: Hyvä tosiaan että uskalsin aiheesta kirjoittaa, vaikka pelkäsin sen olevan hiukan tabu... Tämän asian suhteen on kai siedettävä osin ristiriitaisetkin ajatukset. Isona plussana on tosiaan kontaktit muihin "blogiäiteihin", itseäni ei vielä edes kiinnosta pitää mitään valtavan aktiivista sosiaalista elämää yllä reaalimaailmassa :)

  Maria: Vaikeaa päästä niiden hullujen pään sisään, mutta voisin olettaa, että näillä sairailla ihmisillä on tarve löytää yhä rajumpaa kuvamateriaalia, eikä nämä blogit tarjoa mieleistä temmellyskenttää.

  Tuuli: Sinun blogisi on (oli) hyvä esimerkki siitä, että blogi voi olla kiinnostava ja sillä voi välittää tunnelmia ilman kuviakin. Siitä näki heti, minkä linjan olet kuvien suhteen valinnut ja se on kyllä arvostettava asia. Toisaalta, on niin paljon mahtavia kuvablogejakin, joita on ihana seurata! Mukavaa, että käyt kuitenkin kommentoimassa ja saat siten toivottavasti yhteisöllisyyden tuntua :)

  st: Suojelua lapsi kyllä tarvitsee ja maailma itsessään on kyllä paljon vaarallisempi paikka kuin kuva netissä. Turhaa lapsen altistusta turvattomuuteen tulee tietenkin välttää. Tuli muuten mieleen, että sittenhän on myös nämä varhaisteinit jotka laittavat itsestään viekoittelevia kuvia kuvagallerioihin ihan omasta (mutta tuskin vanhempiensa) tahdostaan.

  Marjuli: Olet NIIN oikeassa, kuinka inhottavaa on että tällaista joutuu edes miettimään. Eikä oikein tiedä miten lauseen muotoilisi, kun ällöttää sanoa ääneen näitä mahdollisia uhkia mitä kuviin voi liittyä.


  Iso kiitos kaikille kommentoinnista, oli mukavaa vähän tuuletella ajatuksia aiheen suhteen. Jatketaanhan bloggailua/blogien seuraamista -sopivilla kuvilla tai ilman!

  VastaaPoista
 11. Terve!

  Löysin tänne Marian blogista, jossa olit kommentoinut kommenttiani. :) Hauska nimimerkki sinulla ja kivanoloinen blogi - sopivassa suhteessa vaate- ja arkijuttuja sekä syvällisempää pohdintaa. Jään seurailemaan. :)

  Itse omissa blogeissa olen pitänyt linjana sitä yleisesti hyviin tapoihin kuuluvaa lähestymistapaa, että kenenkään henkilön kuvaa ei pitäisi julkaista ilman tämän lupaa (www:ssä tai muuallakaan). Itseäkin välillä harmittaa jos tuttavat ja ystävät jakelevat avoimesti sellaisia kuvia joita itse ei haluaisi jakoon. Lapset etenkin kun eivät osaa ilmaista asiassa mielipidettään itse, niin ajattelen, että heidän yksityisyyttään täytyisi erityisesti suojella tässä asiassa. :)

  Joku kirjoitti aiemmin että sisältö verkossa onneksi vanhenee ja sitä voi poistaa. Tämä ei valitettavasti ihan täysin pidä paikkaansa, koska esimerkiksi täältä "Internet-arkistosta" http://www.archive.org/ voi hakea ja löytää vanhoja juttuja.

  Hyvä kun kirjoittelit tärkeästä aiheesta!

  VastaaPoista
 12. Kiva kun tulit kommentoimaan minun kommentoituani kommenttiasi :D Huomasin, että tehtyäni tämän postauksen, en ole sen jälkeisissä jutuissa vauvan kuvaa julkaissut. Tuskin taivun nollatoleranssiin, mutta yletöntä vauvakuvien lätkimistä en enää harrasta. Hyvin perusteltu ja hieno periaate sinulla kyllä on kuvien suhteen!

  VastaaPoista