keskiviikko 11. elokuuta 2010

Ajatuksia vauvan kahdeksannesta kuukaudesta

Viime kuussa Miete oppi kunnolla istumaan ja nauttikin siitä niin paljon, että meni pitkä tovi, ettei tyttöä liikkuminen kiinnostanut lainkaan. Pieniä peliliikkeitä kohti ryömimistä (taaksepäin) ja konttausasentoa on kuitenkin jo nähty (toinen jalka ei vielä tottele). Ihan tuoreimpana taitona on polviseisontaan nousu, mikä sujuu eriyisen hyvin omassa pinnasängyssä, kiukkuisena siitä, että hänet on sinne "hylätty".

7 kk ja 11 päivää. Mummulassa. Päivä jolloin Miete oppi istumaan tanakasti, pitkään, varmasti. Pallon ansiosta, pitkälti. Valitettavasti siitä itse istumisesta ei vaan tullut kuvaa:(

Mietteellä on tapana pyöritellä molempia ranteitaan hauskasti (sekä erityisesti vasenta nilkkaa) ja kun häntä pyytää vilkuttamaan, alkaa tuo varsin viehko ranneliike edellyttäen että itsekin vilkuttaa innokkaasti. Myös Mietteen sormet ovat erinäppärät ja hän poimii mitä pienimmät muruset ja langanpätkät taitavasti etusormen ja peukalon väliin (ja siitä tietenkin suuhun:)).


Uima-altaan äärellä

Miete jokeltelee ja käyttää ääntään runsaasti. Tuntuu, että tyttö harjoittelee tosi hienosti puhevalmiuksiaan ja puheesta erottaa jo useita erilaisia äänteitä. Tyttö sanoo sanat äiti, täti ja vauva ja satunnaisesti onnistuu muitakin sanoja matkimaan. Miete kohdistaa katseen oikeaan paikkaan kun kysytään, missä on lamppu, sydän (=tarra hoitopöydän luona), jääkiekkopatsas (= miehen aarre kirjahyllyn päällä) tai peili. Tottakai myös isi, äiti, kissa, täti, sisko jne. aiheuttavat pään kääntymisen oikeaan suuntaan, mutta nuo ensin mainitut ovat sanoja, joista on tullut jo päivän rutiini:) Miete tuntuukin oppivan nopeasti esineiden nimet ja leikeissä hoksaa hyvin nopeasti, mikä on ämpäri, lapio tai pallo. Tyttö myös noudattaa hienosti ohjetta taputa (esim. taputa isiä, pöytää, palloa). Jos lapio on valmiiksi kädessä, myös pyyntö "taputa lapiolla palloa" toteutuu upeasti. Potkiminen on toinen temppu, mikä vaan villiintyy, kun tyttöä siihen kehoitetaan!

Tässä postauksessa toistan aika paljon itseäni, mutta tempperamentista kuitenkin sen verran, että edelleen luonnehtisin tyttöä tyytyväiseksi ja rauhalliseksi vauvaksi -ja varmasti niin moni muukin! Rauhallisuudesta huolimatta tyttö on alkanut kuitenkin osoittaa aiempaa enemmän mieltään ja esim. ruuan jälkeen lähes poikkeuksetta neiti alkaa itkeä, kun pitää putsata kasvot ja kädet. Myös vaipanvaihdon yhteydessä hän hyvin usein protestoi pikku kitinällä. Vierastamisvaihe tytöllä on edelleen menossa, mutta se on hyvin lievää. Eroahdistusta äidistä esiintyy jonkinasteisena päivittäin. Esim. lentokoneessa meinasi itku tulla kun äiti lähti vessaan, mutta kummitäti kiinnitti taitavasti tytön huomion muualle. Miete viihtyi sen aikaa tädin kanssa ihan hienosti, mutta itku tuli kun hän näki minun palaavan vessasta. Käänteistä eroahdistusta ;)?

Vauvamme täytettyä 7 kk, lisäsimme ruokavalioon aamupuuron. Tällä hetkellä neljähampaisen päivän menu on seuraavanlainen:
Aamupuuro
(äidinmaitoa tarpeen mukaan)
Lämmin lounasruoka
äidinmaitoa (ja maissinaksuja) välipalaksi
Hedelmäsose päivälliseksi
(äidinmaitoa tarpeen mukaan)
Iltapuuro
äidinmaitoa ennen unille menoa
äidinmaitoa yöllä vauvantahtisesti

Viimekuussahan merkittävä elämänmuutos oli unikoulu (= lapsi oppii nukahtamaan omaan sänkyyn, yösyöttöjä jatketaan yhä), joka lähti sujumaan ihan mukavasti, kunnes pilasin koko homman antamalla lapsen nukkua tississä kiinni koko Turkin matkan! Voitte kuvitella, ettei ole todellakaan ollut helppo reissun jälkeen saada lasta nukahtamaan omaan sänkyynsä. Ja tästä voi syyttää vaan itseään: piti sitten vaikeuttaa pienen vauvan unioppeja:( Vaan ei siitä tällä kertaa enempää, tilanne on nyt liikaa päällä! Ja harmitus suunnattoman suuri. Minun pikkuinen nukkujaparka ♥

Rakas. Kaunis. Ihana.

Kun kerron jonakin päivänä Mietteelle hänen ensimmäisestä vauvavuodestaan, voin muistella, että kuten hänen ensimmäinen talvensa oli poikkeuksellisen kylmä, oli myös hänen elämän ensimmäinen kesä vuosisadan kuumin ennätyshelteineen. Erityinen tyttö -erityinen talvi ja kesä!

Viuksin vauksin viuksin vauksin
variksen siivin
Sipiti säpiti sipiti säpiti
sirkkusen siivin
Kierrellen ja kaarrellen
haukan siivin
Korkealle korkealle
kotkan siivinao. kuvaa en saa enää jostain syystä poistettua tästä postauksesta, joten siinä vielä uudelleen rajaamattomana, Miete ja pallo:

4 kommenttia:

 1. Aina on yhtä ihanaa lukea sun ajatuksia. Monesti ovat aika samanlaisia kuin mun :)

  Olempa minäkin miettinyt kertovani Stellalle hänen ensimmäisen talven olleen jäätävän kylmä ja ensimmäisen kesän hiostavan kuuma. Toivottavsti tulevana talvena ei olisi aivan yhtä kovia pakkasia.

  VastaaPoista
 2. Hurmaava nelihampainen;-)tuo nukkumiskuva on todella kaunis,kuvatekstinä voisi olla "Sleeping Beauty".

  En ole ehtinyt aiemmin kommentoimaan mutta tuo alhaalla oleva ruokailupostaus oli super hauska. Ihan itsekö sen olet luonut;-)? Ja jos teidän tyttönen on kaikkia noita maistellut niin ONNEKSI sulla riittää maitoa, ei noihin missinmittoihin ihan nillä ruuilla päästäisi;-).

  Kivaa päivää teille!

  VastaaPoista
 3. Ciancia: kiitos samoin♥ Mäkin todella toivon, ettei tulisi ihan niin kovia pakkasia kuin viime talvena. Paljon lunta ja pikkupakkaset olisi ihanaa!

  Aamunkukka: Ihana kuvateksiehdotus♥ se sopisi kyllä hyvin:)
  En voi valitettavasti ottaa hauskasta ruokatekstistä kunniaa itselleni, täytyykin lisätä postaukseen lähde: Sannulin blogista löysin tekstin ja muokkasin sitä hiukan. Tossa olisi kyllä ideaa toteuttaa vastaava postaus joskus ihan omienkin kokemusten perusteella, mutta toistaiseksi meillä on säästytty noin hurjilta kokeiluilta:D
  Missinmittoihin:)

  VastaaPoista
 4. Ihania ajatuksia jälleen, osaat niin kivasti tuoda tunteetkin noissa sanoissa esille :) <3 Ihana lukea myöhemminkin näitä!!! Voi pientä nukkujaa, kyllä teillä varmasti vielä koittaa aika kun nukkuminen ei tuota päänvaivaa, niin se koitti meilläkin vaikken olis uskonut sitä päivää näkeväni. Tiedän tunteen kun joku asia on liikaa päällä, silloin siitä ei pysty kirjoittamaan.... itsellä useesti sama. TSEMPPIÄ!!!!! Hurjan kaunis nukkumis kuva!!!! <3

  VastaaPoista